kirúgás, elbocsátás, karrier, munkahely
kirúgás, elbocsátás, karrier, munkahely

Csendben lapátra tennének? – ezeket a jeleket figyeld

blank
blank

H I R D E T É S

A csendes felmondás mellett a „csendes kirúgás” fogalma is egyre inkább előtérbe kerül akkor, amikor a munkaerőpiac jelenségeiről beszélünk. A “quiet firing” sajnos remekül működik: ennek »eredményeként« annyira elszigeteltnek érezzük magunkat a cégnél, hogy inkább önként új állás után nézünk.

A „quiet firing” tipikus esete, amikor a főnökünknek kényelmetlen a tudtunkra adnia, hogy nem teljesítünk az elvárásoknak megfelelően, ezért visszajelzés nélkül hagyja a munkánkat és háttérbe szorít minket. Néha még csábító is lehet ez a hirtelen jött „szabadság”, mert senki sem zavar minket és nyugodtan végezhetjük a munkánkat. De a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a cégek fejvesztve keresik azokat a kiadásokat, amiket lefaraghatnak, a helyzet egyre élesebb. 

Három jel, hogy csendben kirúgnak:

– A főnököd, aki korábban folyamatosan kommunikált veled és megmondta, hogyan csinálhatnád jobban a dolgokat, már nem kérdez többet

– Továbbra is őrült nagy hajtás van a cégnél, de te már csak annyit érzékelsz belőle, hogy a kollégáid rengeteget dolgoznak

– Amikor elmondod a problémáidat a főnöködnek, azt mondja, hogy „nem tudom, hogyan lehetne megoldani, és nem hibáztatnálak, ha elmennél a cégtől”

Ha ezeket tapasztalod, így cselekedj!

A legfontosabb, hogy kérj visszajelzést! Ha nem kapsz hivatalos teljesítményértékelést, kérj informálisan. Bármilyen rosszul is hangzik, de a konkrét, építő jellegű, negatív visszajelzés is felbecsülhetetlen ajándék. Akár személyesen, akár írásban, de jelezd a főnöködnek, hogy nem használják ki eléggé a tudásodat, képességeidet és nagyon szeretnél ezen a téren változást elérni. Amikor belemész ebbe a beszélgetésbe, legyél nyitott, bátor és fogadd el a negatív kritikát is. 

Kezd azzal, hogy megkönnyíted a főnököd számára, hogy elmondja, mi a helyzet. Gondolj előre néhány dologra, amit elértél, hogy a beszélgetés beinduljon. Kérdezd meg, hogy elvállalhatnál-e egy adott feladatot? Ezután kérdezd meg: “Mi az, amit jobban tudnék csinálni?”. Kérdezd meg a véleményét olyan módon, hogy tudja, valóban kíváncsi vagy rá.

Jobban kell reklámozni a munkánkat!

Az Insider cikkében megemlítenek egy esetet, amikor a visszajelzés nélkül hagyott alkalmazott egyszer elment a három szinttel felette álló „nagyfőnökhöz”, hogy megkérdezze, miért nem őt választották az előléptetésre. Felkészülten érkezett: három példát is említett, hogy milyen hozzáadott értéket teremtett, és miért ő érdemelte volna meg az állást. A főnöke annyit mondott, hogy nem is tudott ezekről és hogy jobban kellene reklámoznia a munkáját, ha azt akarja, hogy elismerjék. Az a meggyőződésünk, hogy a munkánk majd magáért beszél, a legnagyobb tévedések egyike.

H I R D E T É S