nyugdíj munka, nyugdíj mellett munka, tippek
nyugdíj munka, nyugdíj mellett munka, tippek

Munka nyugdíj mellett? Ezeket jó, ha tudja

blank
blank

H I R D E T É S

Sok ember különböző okokból kifolyólag a nyugdíjas éveiben is dolgozik. A legtöbben alacsony nyugdíj kiegészítésének céljával, mások pedig nem feltétlenül szorulnak rá, de szeretnének aktívak maradni. Bármi legyen is az ok, számos módja van annak, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább dolgozzon az ember.

Hangsúlyozza tapasztalatait

Ha valaki idősebb korban alkalmazottként, hagyományos módon szeretne elhelyezkedni, fontos tanács, hogy az önéletrajz elkészítésekor összpontosítson azokra a területekre, ahol a legtöbb tapasztalattal rendelkezik, és írja le azt is, hogyan használhatja fel ezt a tapasztalatot a munkáltatója segítségére. Sorolja fel az elért dolgokat és a különféle projekteket, amelyeken dolgozott.

Az önéletrajz elkészítésekor ügyeljen arra is, hogy tapasztalata megfeleljen a meghirdetett pozíciónak. Ha túlképzettnek tűnik valaki, akkor azt feltételezhetik róla, hogy nem talál majd kihívást a munkájában. Fontos az is, hogy maradjunk mindig naprakészek a szakmánkban, vegyünk részt konferenciákon, szemináriumokon vagy online képzéseken és soroljuk fel ezeket az önéletrajzunkban is.

Vállalkozás indítása

Nyugat -Európában elterjedt dolognak számít, hogy valaki nyugdíj kezdete után vállalkozásba kezd, egy kis- vagy mikrovállalkozás indítása jó lehetőség arra, hogy valaki passzív jövedelemre tegyen szert, ugyanakkor komoly munkát kellett végeznie ahhoz, hogy a dolgok beinduljanak.

Bármilyen készségünk is van, ki kell menni a piacra és meg kell találnunk azokat az embereket, akiknek szükségük van arra, amink van, bárhol is legyenek. Ez ugyanúgy igaz a nyugdíjasokra, mint a 30 évesekre vagy akár a tinédzserekre. Lehet, hogy ez a tanítás vagy az írás, de lehet, hogy az adminisztratív munka vagy a tanácsadás. Aki vállalkozást működtet, az maga szabja meg a munkaidejét, és magának dolgozik. 

Érdemes ugyanakkor figyelembe venni azt is, hogy egy új vállalkozásnak általában legalább egy év kell ahhoz, hogy nyereséget termeljen. Ha valaki úgy dönt, hogy elindít egyet, legyen türelmes, vagy fontolja meg, hogy még a nyugdíjazása előtt elindítja az üzletet, hogy előnyt szerezzen magának.

Részmunkaidős munka

Élelmiszerüzletekben, ruházati üzletekben és különböző szakboltokban rengeteg részmunkaidős állás van. Ha valaki elsősorban arra vágyik, hogy hetente néhány órára kimozduljon otthonról, akkor ideális lehet.  Idősebb korban is szerezhet valaki új ügyfélszolgálati készségeket , vagy megtanulhatja a kiskereskedelem legfontosabb trükkjeit. A részmunkaidős munka előnye, hogy a rugalmas időbeosztás lehetővé tesz tevékenységeket. A folyamatos munkaerőhiánnyal küzdő szezonális munka szintén fontos lehetőséget jelent ha idősebb korunkban szeretnénk dolgozni.

Tanácsadás, oktatás a tapasztalatokra építve

Sok nyugdíjas választja a tanácsadást, miután hosszú karriert futott be ugyanannál a vállalatnál.
A legtöbb tapasztalt szakember jövedelmező lehetőségeket találhat akkor, ha a karrierjében elért eredményekre épít. Ilyen lehetőségek lehetnek a tanácsadás és a képzés-oktatás területén is, de választhatják a fiatalabb szakemberek mentorálását is az adott iparágban. Online tanfolyamok meghirdetése is remek módja annak, hogy felhasználja valaki azt a tudást, amit évtizedek alatt szerzett meg.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S