munkahely, anya, noi munka, munkajog
Fotó: Envato

Visszatérés a munkahelyre anyukaként

blank
blank

H I R D E T É S

Csokorba szedtük azokat a kérdéseket, amelyekre érdemes odafigyelni azoknak, akik anyukaként térnek vissza a munkahelyükre.

Új munkahelyen elkezdeni dolgozni nem egyszerű feladat, de azt se felejtsük el, hogy nem könnyebb a szituáció abban az esetben sem, ha visszatérnénk régi helyünkre. Mikor történik meg ez tipikusan? Ha egy édesanya úgy dönt, hogy visszatér dolgozni, miután huzamosabb ideig a gyereknevelésnek szentelte mindennapjait. Ez a fajta élethelyzet senki számára nem egyszerű, hiszen az anyuka mellett az egész család élete átalakul, nem beszélve a munkáltatói oldalról, beleértve a kollégákat is. Ritka az olyan helyzet, amikor minden simán alakul, és úgy mehetünk vissza dolgozni, mintha mi sem történt volna. Tisztában kell lennünk azzal, hogy édesanyaként nem illet meg minket különleges bánásmód a munkahelyen sem, hiszen ezentúl ugyanolyan alkalmazottak leszünk, mint a többi ember.

Mégis vannak jogaink, amikről előnyös, ha tudomást szerzünk, hiszen nem mindig érvényesítik ezeket a munkáltatók. 

Már nem ugyanazok a fizetések, mint korábban

Ez teljesen természetes és erre számítsunk, hiszen az évek múlásával ez is radikálisan megváltozhat. Ekkor azonban kérhetjük a munkáltatót, hogy módosítsa vagy korrigálja a bérünket, esetleg megállapodhatunk abban, hogy ugyanazért a fizetésért kevesebb munkaórát dolgozunk. Egy anyuka eleinte gyakran megy vissza 4-6 órában dolgozni a 8 óra helyett, hiszen főleg kisebb gyerekeknél nehezebb feladat lehet a munka-magánélet egyensúlyának megtartása, valamint a családi élet menedzselése. A lényeg, hogy számoljuk át alaposan, mekkora az az összeg, ami minket valóban megillet az adott munkakörben. Mindezek után ne felejtsük el a munkaszerződésünket módosítani, hiszen ezáltal megváltozik annak tartalma is. 

Felgyülemlett szabadságok, melyeket jogunk van később beváltani

Ezt nyugodtan érvényesítsük, a munkahelyről való távozás esetén pedig ügyeljünk arra, hogy a megmaradt szabadságok napjait számunkra kifizessék. Előnyös eset, ha a távollétünkben a helyünkre kerülő új kollégát határozott időre foglalkoztatják, így biztosítva azt, hogy visszamehessünk később dolgozni. Így, ha nem a felmondás mellett döntünk, hanem újra munkába állunk, akkor mindenképp számolnia kell a munkáltatónak velünk. Ha bármilyen oknál fogva ez nem valósulhat meg, akkor

kizárólag kölcsönös megegyezésen alapulhat távozásunk. Egyoldalúan erről a munkáltató normál körülmények között nem dönthet.

Szükséges tehát mindenképp tájékozódni a minket, édesanyákat megillető jogokról, hogy azt később érvényesíteni tudjuk. Mentálisan és fizikálisan is nagy változás következhet be az életünkbe azáltal, ha visszatérünk dolgozni, így nem árt felkészülni minden szempontból. Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem boldogulunk, akkor kérjük ki előre vagy akár útközben munkajogász véleményét. 

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S