nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac, karrier
nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac, karrier

A nyelvtudás hatása a karrieredre

blank
blank

H I R D E T É S

Aki nyelveket beszél, az előtt kinyílik a világ, és mindez igaz a munka világára is. 

Hónap kérdése: Te hány idegen nyelvet beszélsz?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ha most épp munkakeresés előtt állsz, vagy nagyon szeretnél váltani és jobb pozíciót találni magadnak, érdemes a nyelvtudásodat is górcső alá venned. Megmutatjuk, miért: 

Több lehetőség a munkakeresésnél

Ahogy ezt egy korábbi cikkünkben említettük, mára Baranyában a munkanyelv 95%-ban az angol lett így azok, akik folyékonyan beszélik ezt a nyelvet, több remek lehetőség közül is válogathatnak. A munkakeresés során a pályázatok döntő többségében már elvárás lett a nyelvtudás. Ennek oka, hogy mára sok kisebb cég igyekszik a külföldi piacra is terjeszkedni, ezért a legtöbb helyen szükséges a nyelvtudás. Még inkább igaz ez a külföldi anyavállalatok hazai cégeire. Azoknak a munkavállalóknak, akik ilyen helyen szeretnének dolgozni a magasabb fizetés reményében, még az adminisztrációs jellegű munkakörök betöltéséhez is tudniuk kell megfelelő szinten angolul beszélni.

Jobb fizetés

Elsősorban a multinacionális cégek azok, ahol kellőképpen meg is fizetik a nyelvtudást. Azok számára, akik jól beszélnek idegen nyelvet, ráadásul olyan végzettségük van, ami eleve keresett ezeknél a vállalatoknál – például mérnök, pénzügyi vagy marketing területen dolgozó –, akár 30%-kal magasabb fizetésért végezhetik a munkájukat. 

Karrierépítés

A nyelvtudás az előmeneteledre is hatással lehet. Ezt főként olyan nagyvállalatoknál tudod megtapasztalni, ahol valóban van lehetőség a feljebbjutásra. Ha a szakmai tudásod megfelelő és kiválóan beszéled az elvárt munkanyelvet, nagyobb lehetőséggel tudod bizonyítani rátermettségedet a komolyabb pozíciókra. Emellett még külföldi munkalehetőségekben is gondolkodhatsz. Akár az adott cégen belül, vagy hasonló területen kamatoztatva a már meglévő szakmai tudásodat. Így aztán valóban kinyílhat előtted a világ.

A nyelvtanulás egyéb pozitív hatásai

A nyelvtanulás során számos készségünk fejlődik, például mélyebb ismereteink lesznek saját nyelvünkről a tanulás során. Az elménk pallérozása közben fejlődik a memóriánk, bővül a szókincsünk, elsajátítunk egy másfajta gondolkodást, sőt az öregesés is késleltethető ez által – derült ki a skót Edinburgh-i Egyetemen végzett kutatásból, melyről az Independent is hírt adott. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S