Önéletrajz írás
Forrás: Envato

Jó munkát akarsz? Ez az új trend az önéletrajz írásban

blank
blank

H I R D E T É S

Sokféle forma, standard létezik az önéletrajzok elkészítéséhez. De hogy kell önállóan úgy elkészíteni egy jó önéletrajzot, hogy felfigyeljen rá egy HR-es, és ami valóban rólunk mutat valósághű képet?

Számos forrás létezik, ahonnan letölthető asablon, ahova csak a saját adatainkkal kell beilleszteni. Az egyik legnépszerűbb, és a piacon legismertebb forma az Europass önéletrajz, amely nagy hangsúlyt fektet a munkatapasztalat tartalmára, az iskolában szerzett tudás, valamint az egyéni készségek konkrét bemutatására.

Azt gondoljuk, a jó önéletrajz részletes információkat ad minden végzettségről, készségről és elért eredményről, átlátható, egységes és könnyen értelmezhető. A HR-es szakemberek szerint a jó önéletrajz kreatív, figyelemfelkeltő, és a hiteles adatok mellett a személyes vonásainkat is megmutatja.

Új trend a személyesség

Az új trend szerint hasznos, ha az egyoldalas anyag elejére kerülnek azok az értékek, amelyeket fontosnak tartunk egy munkahelyen, azaz a preferencialistával érdemes kezdeni.

A HR-es szakemberek is az első benyomás alapján hozzák meg fontos döntéseiket, elsőként azt, hogy elolvassák-e a bemutatkozásunkat. Az időnyomás miatt úgy kell megfogalmazni és strukturálni az információkat, hogy gyorsan érthető legyen, világossá kell tenni, mit szeretnénk, honnan jöttünk és hova tartunk. Kevésbé fontos, hogy mi volt a korábbi pozíció, ennél lényegesebb, hogy hogyan gyarapodott a tudásunk, munkatapasztalatunk, és milyen irányba haladunk. A munkáltató ez alapján tud dönteni arról, hogy a megfelelő állásra jelentkeztünk-e.

Érdemes már az önéletrajz elejére betenni a soft skilleket, ezek mutatják meg, milyen potenciálok rejlenek bennünk a látható dolgokon túl. Azt próbáljuk meg bemutatni, hogy az eddig megszerzett képességeink mi mindenre tesznek bennünket alkalmassá!

Mutassuk meg az egyediségünket!

A jó CV, amire valóban odafigyel egy HR-es és befutóvá tehet bennünket, megmutatja, mitől vagyunk egyediek, mi különböztet meg bennünket másoktól. Tehát az önismeret és ennek kommunikálása hasznos készség egy önéletrajz megírásakor is.

A képességek, készségek és a személyiség rövid, kreatív, őszinte bemutatása után jöhetnek az átláthatóan strukturált, tömör adatok nyelvtudásról, iskolai végzettségről és eddigi munkatapasztalatokról, amelyek a tudásunkról adnak számot.

Amennyiben nincs tapasztalatunk, gyakorlatunk abban, hogy magunkat prezentáljuk, érdemes szakember segítségét igényelni.

Fotó: Envato

H I R D E T É S