A sikeres önéletrajz
Forrás: Envato

A jó önéletrajz titka

blank
blank

H I R D E T É S

Napi szinten több tízezer, sőt százezer, de az is lehet, milliónyi ember adja be világszerte a CV-jét egy-egy pozícióra, de ezek közül az emberek közül csak egy kis részük az, aki sikerrel is jár. Persze az, hogy megkapjuk-e az áhított állást, több összetevős folyamat, de tény, hogy az önéletrajz az első belépő a vágyott munka irányába.

Azt mindenképpen tudni érdemes, hogy az álláskeresés menete mára teljesen megváltozott, így az önéletrajz csak egy kis pillére a folyamatnak, éppen ezért fontos, hogy megpróbáljunk azzal ki is tűnni a sok száz pályázat közül, ami egy adott pozícióra érkezik. Egy HR-esre minimum 100-150 önéletrajz jut, ha józanul belegondolunk szinte lehetetlen, hogy mindegyiket alaposan átnézzék. Persze, akkor joggal merül fel a kérdés, mit tehetünk, hogy a mi CV-nk kitűnjön a tömegből?

A legfontosabb feladat

Erdőssy Gellért, a CV Shark alapítója, aki 2016 óta segíti az álláskeresőket, egy a Profession számára adott interjújában azt mondta: „Sajnos a cégek egyre inkább azt az utat választják, hogy a 100 pályázatból megnéznek mondjuk 30-at, abból behívnak egy párat, és ha közülük valaki beválik, akkor felveszik. Ha nem, akkor megint behívnak párat.” Vagyis véleménye szerint, nekünk álláskeresőknek az a legfontosabb feladatunk, hogy valamilyen módon elérjük, foglalkozzanak a beadott anyagunkkal.

Legyen cél! 

Erdőssy szerint nagyon fontos, hogy amikor az önéletrajzban megfogalmazunk egy-egy gondolatot, akkor annak legyen célja. Mint mondja, ilyenkor fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy amit le akarunk írni, az hozzátesz-e bármit is ahhoz, amit magunkról szeretnénk közvetíteni. „Rengeteg a sallang, ami csak foglalja a helyet, de nem fogja az adott szakember eladhatóságát növelni” – fogalmazta meg az interjúban a szakember.

Kell egy fotó!

Az önéletrajzban szerepel fénykép, ezt mindenki tudja, sokan mégis igyekeznek megúszni ezt az apró, ám annál fontosabb részletet. Erdőssy Gellért ennek kapcsán azt mondja, ma már nem úszhatja meg senki sem a fényképet, igenis kell, hogy legyen rólunk egy professzionális fénykép. Mint mondja, a „amerikai kutatások is alátámasztják, hogy 93% esély van arra, hogy a kiválasztás folyamán lesz egy olyan időpillanat, amikor valamelyik közösségi oldalon a munkáltató meg fogja nézni az álláskereső profilját.” Azonban a szakember arra is felhívja a figyelmet, fontos e tekintetben utánanézni a cég hátterének, mert vannak olyan helyek, ahol egyenesen furának tartják a képes önéletrajzot.

Szeretnél még tippeket olvasni az önéletrajzokkal kapcsolatban? Akkor tarts velünk továbbra is, ugyanis számos tippünk van még a számodra, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetsz az áhított álláshoz.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S