Könyvtáros
Forrás: Envato

Ezt a 3 szakmát fenyegeti az eltűnés veszélye

blank
blank

H I R D E T É S

Természetes folyamat, hogy az idő múlásával eltűnnek bizonyos dolgok, és ezzel párhuzamban újdonságok kerülnek be életünkbe. Nincs ez másképp a szakmákkal sem, hiszen egyre több mindent váltanak fel gépek és robotok, már nincs szükség annyi emberi erőforrásra.

A változás pozitív oldala, hogy nagyban megkönnyíti mindennapjainkat és a munkavégzést is, viszont ezzel szemben kevesebb munkaerőre van szükség, ami munkanélküliséghez vezethet egyes szektorokban. Bemutatunk most három olyan szakmát, amiknél a szakértők állítják, hogy idővel nem léteznek majd.

Könyvtáros

Ki ne emlékezne arra, milyen betérni egy könyvtárba, és megérezni a könyvek illatát. Ehhez hagyományosan hozzátartozik a könyvtáros, aki mindig tudja, hol találjuk a kívánt könyvet, és készséggel válaszol kérdéseinkre. Ugyan az emberi interakciót nem pótolhatják robotok, mégis a szakemberek úgy gondolják, hogy egy könyv kiadása, visszavétele, vagy az ehhez szükséges adminisztráció megoldható gépek segítségével is. Így kisebb a hibázási lehetőség, és meggyorsítja a folyamatot, ráadásul hosszútávon költséghatékony is.

Hitelügyintéző

Hitel felvételénél nagy segítség lehet számunkra egy ügyintéző, aki széleskörű tudással rendelkezik a hitelek terén, valamint tájékoztat lehetőségeinkről és a konstrukciókról. A szakértők ezt a fajta munkát helyettesíthetőnek titulálják, hiszen egyértelmű tényezők alapján működik az egész folyamat. Épp ezért ezt könnyen beprogramozzák a gépeket, így azok is képesek információt nyújtani vagy ügyet intézni ezzel kapcsolatban.

Telemarketinges

Ez a szakma rendkívül megosztó, hiszen a legtöbb emberből negatív érzést vált ki, ha telefonon ismeretlen személy hívja fel, és még el is szeretne adni neki valamit. Sokak nem is merik letenni a telefont, – hiába nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást vagy megvásárolni a terméket – nehogy megbántsák az adott illetőt. Ez a szakma tehát maximálisan automatizálható, hiszen robotok is tudnak szöveget felmondani, illetve a hangfelismerő rendszernek köszönhetően rögzíteni is tudják az adatokat, és válaszolni is tudnak akár.

Ezeken kívül számtalan olyan szakma van, aminek nem jósolnak nagy jövőt, hiszen könnyen felváltható a humán erőforrás. Fontos kiemelni, hogy az emberi kommunikációt, az érzelemkifejtést, és még rengeteg dolgot nem tudnak robotok úgy igazán helyettesíteni, így minden bizonnyal emberi munkaerőre még sokáig szükség lesz a legtöbb területen.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S