blank
Caucasian Contractor Working on Hight. Safety Harness and Hard Hat Protection Gear. Construction Theme.

Új statisztika a munkanélküliségről és a foglalkoztatottságról

blank
blank

H I R D E T É S

A KSH adatai szerint 4,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta június-augusztusban. A foglalkoztatottak száma augusztusban 4 és fél millió felett volt.

A június-augusztusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt. Augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 32 ezerrel 185 ezerre csökkent a munkanélküliek száma – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az augusztusi munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt, egy hónap alatt 0,7 százalékponttal csökkent, míg egy év alatt 0,6 százalékponttal emelkedett az állástalanok számának 28 ezres növekedése következtében.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel 48 ezerre emelkedett, a korosztály munkanélküliségi rátája 14,8 százalék volt.

A munkanélküliek több mint egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak között 39 ezerrel többen, 142 ezren voltak állás nélkül, a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal 4,0 százalékra nőtt. Az 55-74 évesek munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 2,9 százalékra emelkedett, az ilyen korú állástalanok száma 4 ezerrel 24 ezerre nőtt.

Augusztusban 4,5 millió felett volt a foglalkoztatottak száma

Augusztusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző hónaphoz képest 54 ezerrel, 4 millió 514 ezerre emelkedett, a tavaly augusztusihoz képest pedig 18 ezerrel csökkent. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,7 százalékos volt, ami a júliusi értékhez képest 1,1 százalékponttal, az előző év augusztusához képest pedig 0,2 százalékponttal nőtt.

Elindultak ismét a leépítések

Az egy hónap alatt létrejövő 54 ezer új munkahelyből 16 ezer a közfoglalkoztatáshoz kötődik, 7 ezer pedig külföldön jött létre. Más felmérések szerint nagyon sokan csak részmunkaidőben dolgoznak, és az állásvesztők egy része nem saját szakmájában talált új munkát. Bár nyáron megerősödött a munkaerőpiac, a járvány második hulláma miatt ismét leépítések indultak a turizmus-vendéglátásban, illetve a szektorhoz köthető szolgálató ágazatokban.

Forrás: MTI

#KSH #foglalkoztatas #munkanelkuliseg #leepites #munkahely

H I R D E T É S