Pedagógushiány
Iskolai tanterem, tolltartó az asztalon, gyerekek a tábla előtt

Vonzóbb a versenyszféra a tanároknak, mint a pedagógus karrier

blank
blank

H I R D E T É S

Hiába a pedagógushiány, nincs jelentkező az állásokra. Közel négy és félezer általános és középiskolai pedagógusállás, illetve óvónői státusz betöltetlen országszerte. Emellett rengeteg álláshelyet az intézmények házon belül töltenek fel a tantestületen belüli munkaelosztással, illetve óraadó tanárokkal. Szakemberek szerint jóval több, mint tízezer tanár és tanító kellene a rendszerbe.

A közigallas.hu adatai alapján Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg. Pest megyében több, mint 350 tanárt és 150 tanítót keresnek. Borsodban, Győr-Moson-Sopronban és Fejérben is kiugróan magas a betöltetlen álláshelyek száma. – írja a Népszava.

A legkeresettebbek a matematika, az angol és a testnevelés tanárok. Szintén azonnal kapna munkát több mint 200 fizikatanár, 143 kémiatanár, 119 biológia tanár és 107 földrajztanár. A humán tárgyak közül a magyar nyelv és irodalom tanárokat 128 pozíció várja, a történelmet oktatókat 107. A készségtárgyak között 174 rajz, 151 ének-zene és 9 technikai tanári állást is hirdetnek jelenleg.

„Több tanító mellett hivatalosan matematika, kémia, testnevelés, angol, történelem és technika szakos tanár hiányzik az iskolából, a valóságban azonban bármilyen végzettségű pedagógust azonnal alkalmazni tudnánk, csak éppen nincs jelentkező – mondta a lapnak egy dél-dunántúli, hátrányos helyzetű kistelepülés tanára.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor azt nyilatkozta, egyre nagyobb gond a vidéki, kistelepülési iskolák álláshelyeinek feltöltése, de hasonló a probléma a gazdagabb térségekben is. Az utánpótlás is kevés: a Szegedi Tudományegyetemen idén mintegy negyven pedagógushallgató végzett. A közép-magyarországi régióban a legnagyobb az elszívó ereje a versenyszférának, ezért hagyják el a pályát a tanárok. A szakszervezet szerint mihamarabb tartós béremelésre, a munkaterhek rendezésére, valamint stabil életpályára lenne szükség. 

Forrás: Népszava

Fotó: Envato

#karrier #pedagogus #beremeles #allas

H I R D E T É S