cigiszünet, munkahely, kollégák, munkaidő
Fotó: Envato

Többet dolgozzon az, aki cigiszünetet tart?

blank
blank

H I R D E T É S

Sokaknak bizonyára feltűnt, hogy akad jó néhány olyan kolléga, aki előszeretettel megy ki dohányozni, akár fél-egy óránként. Nincs ezzel olyan szempontból gond, hogy mindenki felnőtt ember, és el tudja dönteni, hogy önmaga számára mi a jó és mi nem, mégis felmerülhet a kérdés, hogy vajon ezeknek az embereknek így összességében több szünet jár, mint azoknak, akik nem dohányoznak?

Gyakran ezek a cigiszünetek összekötődnek egy kávézással vagy beszélgetéssel, így legtöbbször nem arról van szó, hogy valaki kimegy öt percre elszívni egy szál cigarettát. Valljuk be, hogy egy gyors cigaretta szünet ugyan káros az egészségre, de ez ilyen formában nem lenne probléma, hiszen, ahogy említettük, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit csinál. Több olyan munkahely van azonban, ahol nem pártolják, ha valaki hosszabb időre feláll az asztalától vagy épp nem a munkáját végzi, mondván, hogy erre van az ebédszünet és társai. Sokszor látni olyat is, hogy az alkalmazottak az asztaluknál, munkájuk közben fogyasztják el ételeiket, hogy ennyi idő se maradjon ki, és ne szúrjon szemet a főnöknek, hogy most épp nem tartózkodnak a helyükön.

Hiába beszélünk az alapszükséglet kielégítéséről, ha nem mosdóba tartunk, akkor a többi tevékenység nem feltétlenül ad okot egyes cégek szerint a szünetelésre. Vállalat válogatja tehát, hogy mi engedélyezett és mi nem.

Érdekes tény, hogy a Munka Törvénykönyvében nincs a dohányzási szünetekre rendelkezés, tehát a munkavállaló dohányzás céljából nem szüneteltetheti jogszerűen a munkavégzést. 

Persze vannak kivételek, továbbá ezen a szabályozáson a legtöbb vállalat finomít, és biztosítanak dohányzásra időt és kijelölt helyet, ahol senki nem zavarja a másikat. Ez azért fontos, mert sokan egyáltalán nem tolerálják a cigaretta füstöt, így nem célszerű, ha ezen személyek pihenő idejében mások cigarettával zavarják őket. Máskülönben ez a nem dohányzó egyének egészségére is káros hatással lehet, illetve könnyen konfliktusokat szülhet, amelyeket jobb elkerülni.

Mit tehet az ember tehát, ha nem kíván dohányozni, mégis több szünetet tartana? 

Kézenfekvő lenne azt mondani, hogy álljon ő is oda, de ne cigarettázzon, de ez nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. Ilyenkor ajánlott inkább levegőzni egyet, kisebb sétát tenni, vagy meginni egy kávét, teát. A nemdohányzókat ugyanúgy megilleti a szünet joga és lehetősége, amennyiben ez másoknak is engedélyezett. Nem a cigiszünetet tartó embereket kell tehát korlátozni, hanem optimalizálni kell a helyzetet, persze normál határokon belül. Nyilván nem normális dolog egy órában többször kimenni elszívni egy cigarettát (láncdohányosok hátrányban), így az egészséges határok betartása mindenki számára nélkülözhetetlen, figyelembe véve, hogy munkahelyről beszélünk.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S