Nem lehet eleget készíteni belőle. Mutatunk egy kiváló munkaebéd receptet – cukkini alappal.
Habár már nincsen cukkini szezon, ettől függetlenül még mindig megtalálható a legtöbb élelmiszer üzletben! Nagyon jó grillezve, levesnek, lecsónak, de ebben a ropogós tempurabundában egyszerűen nem lehet megunni. A gyerekek is szeretik, mert kívülről a rántott húsra emlékezteti őket. Ráadásul könnyen lehet dobozolni, így másnap magunkkal vihetjük az irodába.
A tempurához a hagyományos fehér liszt helyett zablisztet és tönkölylisztet is lehet használni, így szinte bármilyen diétába beilleszthető.
Cukkini tempura
Hozzávalók négy személyre:
- egy nagyobb cukkini
- két deci zabliszt
- egy teáskanál tönkölyliszt
- két deci jeges víz ( ettől lesz extra roppanós a bunda)
- egy tojás
- ízlés szerint só
- bő kókuszzsír (olívaolaj is jó)
A jégkockatartóba tegyünk vizet, majd egy bő fél órára rakjuk be a fagyasztóba. A cukkinit vágjuk nagyjából másfél-két centis karikákra és ezzel a lendülettel tegyük be hűtőbe, mert a hideg zöldséget sokkal könnyebb panírozni.
Forrósítsuk fel a kókuszzsírt vagy az olívaolajat, és ha már elég meleg, akkor nekiállhatunk a panírozásnak. A legegyszerűbb bal oldalra tenni a deszkát, a lisztező tálat, a panírozó tálat és jobbra a serpenyőt, így minden kézre áll, és nem csöpögtetitek össze a konyhapultot.
Először a bundához keverjük össze a liszteket, a tojást és a hideg vizet! Akkor jó, ha ragacsos, és épphogy folyik. Ha kicsit laza a massza, nyugodtan tegyünk még bele lisztet. Ezután a felkarikázott cukkinit sózzuk meg, forgassuk meg a lisztben, majd a zabos keverékben és rögtön tegyük bele a forró olajba! Mindkét oldalát süssük nagyjából négy percig! Ha a külseje kemény, a belseje pedig puha, akkor van kész.
Szerző: K.T.
Kép: Envato