home office, noi munka, maganelet, no
Fotó: Envato

Miként változott a nők élete home office idején?

blank
blank

H I R D E T É S

Vajon átka vagy hozama van a home officenak az életünkben? A férfiak és a nők nem egyformán élik meg az otthoni munkavégzést. Mutatjuk, miért.

Korábban is sok vállalat biztosított lehetőséget az otthoni munkavégzésre, ám ez az utóbbi két évben igen elterjedt lett. A kialakult helyzet rengeteg embert home office-ba kényszerített, és sok céget átalakulásra sarkallt. Ebből ugyan számtalan előny is származik, hiszen egy rugalmasabb életvitelt folytathatunk azáltal, hogy nem minden nap kell bejárni valahova. Anyagilag is spórolhatunk, hiszen nincs utazási költség, nem vásárolunk annyi ételt és italt, inkább itthon megoldjuk az étkezést. Időben is előrébb vagyunk, mert a legtöbb embernek több órát elvett a napjából az, hogy utazással töltötte a reggeleket és délutánokat. Ha nem is a távolság, de a forgalom nagyban hozzátett ahhoz, hogy megnövekedjen az utazási idő. 

Viszont sokakat negatívan érintett ez a fajta átállás, hiszen nincs lehetősége elkülöníteni a magánéletet a munkától. Nem biztosított számára egy külön, nyugodt légtér a munkavégzéshez, vagy szimplán nem olyanok az otthoni körülmények, ami mellett hatékonyan lehetne elvégezni az adott feladatokat. Különösen nehezen hathat ez egy nőre, akinek alapból rengeteg mindenre kell figyelnie. Immáron egy helyszínre szorult az összes teendő:

a háztartás, a gyereknevelés, a magánélet fenntartása, valamint a munka is.

Nincs meg az az idő, amire kiszakadhatna ebből a közegből, és tényleg minden egy helyen történik.

Home office és a mackó alsó

Sok nő különös figyelmet fordít a külső megjelenésére, és fontos számára, hogy munkahelyére csinos öltözetben érkezzen. Ez mindenképpen pozitívnak mondható, hiszen minden nap úgymond belekényszerülünk abba, hogy szép ruhában, ápoltan induljunk el itthonról, miközben hajunk és sminkünk is megfelelő. A home office viszont sokszor ennek az ellenkezőjét válthatja ki egy nőből. Nincs hova kiöltöznünk, és otthonra a legtöbben a kényelmes viseletet preferáljuk. Ezzel természetesen nincs gond, viszont, ha hosszú ideje, tartósan otthonról dolgozunk, akkor azért felmerülhet a megszokott, hétköznapi öltözet hiánya. Azt is meg kell jegyezni, hogy nem csak mi, de esetleg társunk is más formában lát minket nap, mint nap. Természetesen egy egészséges párkapcsolatban már sokféleképpen láthattuk a másikat, ám előfordul, hogy negatívan üt vissza az, ha mindig otthoni öltözetben találkozik velünk a másik.

Márpedig az ember társas lény

A szociális élet is megváltozik azáltal, ha nem kell egy fix helyre bejárnunk dolgozni. A nők különösen érzékenyek lehetnek ezekre a változásokra, hiszen, ha nem is a mélyebb beszélgetéseket, de a hétköznapi témákról való csevegést igen sokan kedvelik. Ha megvan a mindennapos kontakt más emberekkel, az jó hatással lehet ránk. Dolgozik az agyunk, szélesedik a látókörünk, és sok új információhoz juthatunk. Ezeknek hiányában úgy érezhetjük, hogy kezdünk magunkba fordulni, aminek hosszútávon nincsenek jó következményei, és mentális problémákhoz vezethetnek. Megvan tehát az előnye és a hátránya is az otthoni munkavégzésnek, így az a fontos, hogy minden esetben egy egészséges középutat találjunk, ami mind önmagunk, mind környezetünk számára is megfelelő. Mert egy nő bizony a család központja, így a vele együtt élőkre is kihat az ő mentális állapota.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S