iroda, gyerek, home office, munka-maganelet
Fotó: Envato

Gyerekkel nyáron az irodában: ezekre érdemes odafigyelni!

A kollégákra is tekintettel kell lenni!

blank
blank

H I R D E T É S

A végtelennek tűnő nyári iskolaszünetben előfordulhatnak olyan napok, amikor nincs más választásunk és magunkkal kell vinni gyereket az irodába. Összegyűjtöttünk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy ezt zökkenőmentesen megtehessük és az irodai munka is „gyerekjáték” legyen..

Ha nincs más megoldás, a gyereket is bevihetjük az irodába, ha adott néhány feltétel: például nyugodt a légkör, a munkáltatód támogatja a dolgozó anyákat és viszonylag nem túl gyakran élsz ezzel a lehetőséggel. Ha a céged meg is felel ezeknek a kritériumoknak, akkor is vannak olyan dolgok, amelyeket érdemes szem előtt tartanod.

1. Mindig értesítsd előre a főnöködet!

Soha ne hozz gyerekeket a munkahelyedre előzetes bejelentés nélkül. Hívd fel, vagy küldj e-mailt a főnöknek, kérd az engedélyét, mielőtt megjelensz kisgyerekkel és a játékokkal a munkahelyeden. Ha váratlan szituáció adódik és nem tudod rögtön elérni a főnöködet, akkor hagyj üzenetet vagy e-mailt, amelyben röviden elmagyarázod a helyzetet, mielőtt megérkezel az irodába a gyerekkel.

2. Ha megoldható, csak pár órára vidd be!

A hosszú, megszakítás nélküli irodai órák és konferenciahívások valószínűleg így sincsenek benne a pakliban. Ha csak lehetséges, pár óra múlva a párod vagy egy nagyszülője vegye át a felügyeletet, hogy visszatérhess a munkához.

3. Válassz a gyereknek csendes szórakozási lehetőséget!

Minden alkalommal, amikor a kisgyermekedet a munkahelyedre viszed, okosan kell csomagolni. Egy irodában töltött naphoz válassz számára csendes játékokat: a könyv lapozgatás, vagy a rajzolás, kézműveskedés a megfelelő választás. Adj a gyereknek könnyű, szórakoztató „munkát”, és ne feledd, hogy az irodai kellékek, például a papír, a Post-it, vagy a filctoll is remek szórakozás lehet számára egy kis időre.

4. Ne kérd meg a munkatársaidat „babysittelésre”!

Valószínűleg a közeli irodai barátaid örömmel lógnak majd egy kicsit a gyerekeddel, de ne várd el a kollégáidtól, hogy egész napra átveszik a gyermekfelügyeletet.  A munkahely nem egy csoportos napközi, és mindig van munka, amit el kell végezni.

5. Csukd be az ajtót, ha van rá lehetőséged!

Bár lehet, hogy te megszoktad, hogy akkor is tudsz dolgozni, amikor a gyerek ordít, vagy hangosan játszik, ez nem jelenti azt, hogy a munkatársaid is képesek erre…

És a + 1 tipp home office-ra

Lehetőleg alkalmazkodj a gyerek időbeosztásához! Ha otthonról dolgozol, a gyerekeknek nincs más választása, mint hogy a munkahelyeden legyenek. És még ha a dolgok rugalmasabbak is, mint egy irodai környezetben, akkor is el kell végezned a munkádat. A legjobb, ha akkor végzed el a legnehezebb feladataidat, amikor a gyerek alszik, legyen az bármilyen rövid is. A rutinfeladatokat – amelyek nem igényelnek túl sok gondolkodást – pedig ütemezd arra az időre, amikor a gyerek ébren van.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S