kronotipus, szemelyisegelemzes, produktivitas, teljesitmeny
kronotipus, szemelyisegelemzes, produktivitas, teljesitmeny

Melyik kronotípusba tartozol?

blank
blank

H I R D E T É S

Ha megkérdezik tőled, hogy oroszlán, medve, farkas vagy delfin vagy, akkor nem is kell olyan nagyon elcsodálkoznod. Persze elsőre furcsának hangozhat a kérdés, mégis van értelme.

A kronotípus az, ami ezekre az állatnevekre utal, és maga a fogalom azt takarja, hogy mely napszakban szeretünk adott tevékenységeket elvégezni. Ez tulajdonképpen mindenre kiterjedhet: az alvásra, az edzésre, de természetesen a munkára is. A kronotípus tehát azt szemlélteti velünk, hogy miként alakul egy nap során a cirkadián ritmusunk által szabályozott működésünk. Ez a ritmus befolyással van az aktív és passzív időszakunkra, a hormonális működésünkre és a koncentrációnkra, de további tényezőkre is kihat. Elmondhatjuk, hogy ennek rendkívül fontos szerepe van az életünkben, hiszen meghatározza, hogyan érezzük magunkat napunk folyamán.

Ha napközben gyakran észlelünk fáradságot vagy nem tudunk úgy teljesíteni, ahogy azt elképzeltük, akkor kronotípusunk megismerése segítségünkre lehet. Természetesen mindezek hátterében egyéb okok is húzódhatnak, ezért fontos a téma körültekintő körbejárása. A kronotípus figyelembevételével megtervezett napirend akkor lehet a leghatékonyabb számunkra, ha szervezetünk alapvetően semmiben nem szenved hiányt, és testi, valamint lelki egészségünk is rendben van. Ha érdekel, hogy melyik típusba tartozol, és felfedeznéd ennek rejtelmeit, akkor olvasd el rövid összefoglalónkat!

Oroszlán – a céltudatos

Az oroszlán onnan ismerszik meg, hogy rendkívül korán kel, és egyből belekezd a tevékenykedésbe. Szeret tervezni, és céljait pontról pontra elérni. Dr. Michael Breus klinikai pszichológus és alváskutató szerint az emberek 15%-a sorolható ebbe a kategóriába. Ők azok, akik előszeretettel kerülik vagy mondják le az esti programokat, hiszen a hajnali ébredések miatt hamar ágyba kívánkoznak már este.

Medve – a társaság lelke

Az társadalom több mint a fele a medve típusba tartozik, épp ezért a számukra kialakított optimális napirend és feladatok átlagosnak mondhatóak, hiszen ezek felelnek meg a legtöbb ember életvitelének. Nem véletlenül kapta ez a csoport a medvéről a nevét: reggel, ahogy felkel a nap, ők is megébrednek, és este, ahogy a hold láthatóvá válik, ők is nyugovóra térnek. Ezeket az embereket onnan is ismerjük fel könnyen, hogy nyitottak, szeretnek társaságban lenni, és kiválóan dolgoznak csapatban.

Farkas – a hűséges barát

A farkasokhoz nem sok ember tartozik, körülbelül a társadalom 15%-a tudható be ebbe a kategóriába. Ők azok, akiknek este jön meg a lendület, és igen aktívak az éjszaka folyamán. Ekkor támadnak jó ötleteik, végzik hatékonyan munkájukat, de aktuális ez az időszak számukra a tanuláshoz is. Rendkívül kreatívak, művészlelkek, ezáltal introvertáltabban is. Védjegyük, hogy nagyon jó barát válik belőlük, és képesek az életen át tartó barátság megőrzésére.

Delfin – az intelligencia megtestesítője

Aki delfin kronotípus, az gyakran tapasztalhat álmatlanságot, és nehezen szenderül is álomba. Ugyan alvás igényük nagy, mégsem tudják teljes értékűen kipihenni magukat. Ez gyakran okoz számukra olyan tüneteket, mint a szorongás, de ennek ellenére nap, mint nap megcsillogtatják jó humorukat, és intelligenciájukkal is kitűnnek a tömegből. Mindössze az emberek 10%-át tartják számon delfinként.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S