masnapossag, munkahely, etikett, szabadido
Fotó: Envato

Így éljük túl a másnapot a munkahelyen!

blank
blank

H I R D E T É S

A legjobbakkal is megtörténhet, hogy egy baráti összejövetel nem hétvégére esik, vagy egy nyári délutáni grillparti esti bulivá változik és eljutsz oda, hogy még egy ital igazán nem árthat meg. Azután másnap kiszáradt torokkal és lüktető fejfájással ébredsz. De a legrosszabb az, amikor rájössz, hogy munkába kell menned. 

A nyári időszak ezernyi csábítása miatt is indokolt, hogy összegyűjtsünk néhány tippet a fent felvázolt esetre. Íme néhány tipp, ami segíthet abban, hogy túléljünk egy görbe estét, kezeljük a másnaposságot a munkahelyen.

1. Zuhanyozz le!

Az első dolog, amit másnaposan ébredve tenned kell, hogy lezuhanyozol. Nem számít, ha nincs kedved hozzá, vagy ha emiatt el fogsz késni a munkából, mindenképpen tedd meg! Mosd meg a hajadat is!

2. Maradj hidratált!

Ha másnaposságtól szenvedsz, nagyon fontos, hogy hidratált maradj. De ahelyett, hogy a szokásos csésze kávéhoz nyúlnál, ezúttal kezdj valami tartalmasabbal, például valamilyen sportitallal! Az izotóniás italok remekül működnek másnaposság esetén, segítenek a szervezetünknek pótolni az ivászat során elvesztett ásványi anyagokat.

blank
Fotó: Envato

3. Vigyél magaddal rágcsálnivalót és ne egyél zsíros ételt!

A sós rágcsálnivaló életet menthet, ha másnapos vagy. A következő néhány órában valószínűleg nem fogsz semmi nehéz kajára vágyni, de szükséged lesz valamire, amit rágcsálhatsz, hogy átvészeld a napot. Közkeletű tévedés, hogy nehéz ételeket kell enned másnaposan. Hidd el, hogy ezektől csak rosszabb lesz a gyomrod, mert a zsír késlelteti az emésztést. A tévhit valószínűleg azért alakult ki, mert a zsír bevonja a gyomornyálkahártyát, ami lassítja az alkohol felszívódását, de ez csak akkor működik, ha ivás előtt eszel zsíros ételt, és nem utána!

4. Vegyél be fejfájáscsillapítót!

A fejfájás és a hányinger elleni azonnali enyhüléshez vegyél be aszpirint, vagy valamilyen ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót. Próbáld meg bevenni a gyógyszert egy rendes étkezés után, így biztos lehetsz benne, hogy megfelelően fog hatni.

blank
Fotó: Envato

5. Ne kürtöld szét, hogy mekkorát buliztál!

Bár nagy a kísértés, hogy elmeséld a legközelebbi munkatársadnak a tegnap esti spontán bulit, de ne tedd! Ezzel nem csak a hírnevednek ártasz, de a kollégáidat is kellemetlen helyzetbe hozod. Amennyire csak lehetséges, röviden beszélj a kollégákkal. Amikor a munkatársak és a főnököd megkérdezi, hogy jól vagy-e, mondd azt, hogy fáj a fejed, migréned van. Vigasztaljon a tény, hogy technikailag igazat is mondasz…

6. Menj ki néha a levegőre!

Amikor másnaposan dolgozol, az íróasztaltól való elmozdulás olyan lehet, mint ha a Mount Everestet próbálnád megmászni. Viszont fontos lenne kimenni a levegőre, mert pont ez az, amire a szervezetednek szüksége van. A friss levegő és egy kis napfény jobban felgyorsíthatja a felépülésedet, mint az aszpirin.

Vagy maradj otthon…

A felsorolt tippek persze csak akkor működnek, ha fel tudunk kelni az ágyból. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor – minden igyekezeted ellenére – tényleg nem tudsz bemenni dolgozni. Ha ez megtörténik, jogodban áll kivenni egy szabadnapot, de ne rontsd a helyzetet azzal, hogy kitalálsz egy betegséget. A főnököd gyanút foghat a hirtelen betegszabadság miatt. Ha otthon maradsz, akkor is használd ki a nap hátralévő részét a felépülésre a fent említett módszerekkel, hogy másnap ismét fel tudd venni a fonalat.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S