munkavallalo, munkahelyi egeszseg, munkaegeszseg, munkaltato
Fotó: Envato

Hogyan segítheti egy munkahely egészségünk megőrzését?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több vállalat fordít figyelmet arra, hogy munkavállalói jólétét biztosítsa. De hogyan járulhat hozzá munkahelyünk egészségünk fenntartásához?

Egyéni szinten is nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos odafigyelnünk egészségünk megőrzésére. Ez egész életünkre kiterjed, így hol máshol ügyelhetnénk erre még jobban, mint, ahol napunk nagy részét töltjük: a munkahelyünkön. Ez nem tipikusan az a hely, ahol prioritásnak számít az egészségmegőrzésre való odafigyelés, mégis nagyobb fontossággal bír, mint azt gondolnánk. Ha ebben a folyamatban partner a munkáltatónk, akkor előnyös helyzetben vagyunk. 

Sportolási lehetőségek 

Van olyan cég, ahol helyben biztosítják a munkavállalók számára, hogy sportolási lehetőséghez jussanak. Konditermet alakítanak ki az épületen belül, jógaórákat tartanak, de akár külsős helyszínre is kiszervezhetik a különböző sportokat. Ezáltal ingyenesen vagy kedvezményes áron iktathatjuk be a rendszeres mozgást az életünkbe, és, ha szerencsénk van, akkor még messze se kell mennünk. Ha nem is házon belül találnak megoldást, de a vállalatok törekednek arra, hogy a munkahelyhez közel eső edzőteremmel szerződjenek, így tényleg megkönnyítik a munka utáni sportolást számunkra. Ha nem egyedül, hanem csoportosan veszünk részt az edzéseken, akkor csapatépítő hatása is van a programnak, hiszen több vállalat szervez csapatsportokat is. Ez a juttatási forma tehát mindenképp előnyös, és érdemes is élni a lehetőséggel.

karriertrend_munkaegeszseg_honapja_970x250

Ergonómia a munkahelyen

Az ergonómia az ember és munkakörnyezete kapcsolatát vizsgálja tudományos módon. Rendkívül előnyös, ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol odafigyelnek a fizikai, kognitív és szervezeti igényekre is, és ezzel elősegítik, hogy a dolgozók jól érezzék magukat munkakörnyezetükben. A vállalat ezt azzal segítheti, ha például ergonomikus munkaeszközöket szerez be, ami lehet akár egy állítható szék vagy egy megfelelő kialakítású asztal. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy fizikailag is jól érezzük magunkat, és kényelmesen tölthessük el azokat az órákat, amiket munkával töltünk. Ahhoz, hogy elkerüljék a munkahelyi stresszt vagy a kiégést, érdemes bevonni a munkatársakat is a folyamatok kialakításába, valamint a rugalmas munkavégzést biztosítani számukra. Így nem csak a fizikai, de a mentális jólét is előtérbe kerül. Ide tartozik továbbá, hogy egyfajta szabadságot biztosít a vállalat, tehát változatos feladatokkal lát el minket, ami által fejlődésre és kiteljesedére is van lehetőség.

Közösség erősítése

Az ember bizony társas lény, ki jobban, ki kevésbé. Minden esetre az összes embernek szüksége van a társaságra és a megfelelő emberi kapcsolatokra, melynek kiépítésére egy munkahely alkalmas helyszín lehet. Itt is nagy szerepet játszik azonban a munkáltató, hiszen partnernek kell lennie abban, hogy ez megvalósulhasson. Időnként érdemes csapatépítő programokat szervezni vagy tanfolyamokat tartani, amik nem feltétlenül csak a szakmai témákról szólnak. Fontos megszólítani a munkavállalókat, és teret engedni nekik, hogy időnként visszajelzéseket adhassanak. Ezek a csoportos foglalkozások építő jellegűek, és szakember bevonása esetében akár hosszútávon is hasznosak lehetnek. Pozitív a munkavállalók számára, ha van olyan hely, ahova munkaidődben elvonulhatnak egy kis időre kollégáikkal, és jobban megismerhetik őket. Természetesen nem órákat kell eltölteni az ilyen helyeken, de jó, ha van egy étkező vagy akár egy játék szoba, ahol a munkán kívüli témákról is szó eshet. Sok cégnél megtalálható már csocsó vagy biliárd asztal, ami tényleg jó csapatépítő jelleggel bírhat. Érdemes tehát munkáltatói oldalról ilyenekre beruházni, munkavállalóként pedig kihasználni minden hasonló lehetőséget.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S