ülő munka, ülőmunka káros hatásai, ülőmunka
ülő munka, ülőmunka káros hatásai, ülőmunka

Sokkoló dolgot állít egy tanulmány az ülőmunka és a demencia kapcsolatáról

blank
blank

H I R D E T É S

Nem hiába mondják az egészségügyi szakemberek, hogy az ülőmunkát végzők óránként legalább egyszer álljanak fel 5-10 percre. Ilyenkor érdemes átmozgatni a végtagjaid, sétálj egy kicsit, igyál egy pohár vizet. A lényeg, hogy ne ülj megszakítások nélkül hosszú órákat, mert annak súlyos következményei lehetnek, sőt tanulmányok szerint akár a demencia kialakulásának kockázata is megnőhet. 

Az ülő életmód kockázatai 

A Centers for Disease Control and Prevent (CDC) szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek több mint 60 százaléka nem végez szükséges mennyiségű fizikai aktivitást az egészség fenntartásához. Bár talán ez az arány az európai országokban valamivel jobb, azért nem kell azt hinni, hogy nálunk annyival szuperebb lenne a helyzet. A gond pedig az, hogy az ülőmunka, a huzamosabb ideig tartó ülés/fekvés és a napi elégtelen mennyiségű fizikai aktivitás előbb vagy utóbb egészségügyi következményekkel járhat. Cukorbetegség, magas vérnyomás alakulhat ki, de mentális rendellenességek, úgy mint a szorongás vagy a depresszió kialakulásának esélye is növekedhet. Nem beszélve az ízületi fájdalmakról, amik megkeseríthetik a mindennapokat. Nemrég pedig egy tanulmány rávilágított arra is, hogy a későbbiekben a demencia kockázata is nagyobb lehet a folyamatos – megszakítások nélkül – ülőmunkát végzők körében. 

A kutatás 

A 2023-as kutatásban 50000 60 évnél idősebb személy múltbéli adatait vizsgálták, a szakemberek pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az ülő életmódot folytatók körében, akik ráadásul egyáltalán nem is mozogtak, jelentősen nagyobb volt a demencia előfordulása. Az adatok alapján a szakemberek arra jutottak, hogy főként azoknál a résztvevőknél nőtt meg a kognitív hanyatlás esélye, akik napi szinten több, mint 15 órát töltöttek teljesen inaktívan. Náluk háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki a demencia, mint az aktívabb társaik körében. 

Így tehetsz ellene 

Éppen ezért a kutatók mindenképpen azt javasolják az ülőmunkát végzőknek, hogy semmiképpen se töltsenek a monitor előtt hosszú órákat megszakítás nélkül. Ahogy már fentebb említettük óránként egyszer mindenképpen állj fel, mozogj egy kicsit. Ezen túlmenően viszont érdemes lehet a napjaidba némi testmozgást is beiktatni. Ez lehet akár edzőtermi edzés, jóga, pilatás, séta vagy otthoni torna. A lényeg, hogy mindenképpen mozogj, mellette pedig figyelj a kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozásra, a hidratálásra és persze a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. 

Forrás: RealSimple
Szerző: G.P.

H I R D E T É S