stressz, munkahely, onismeret, stresszkezeles
Fotó: Envato

Hogyan vezetheted le a munkahelyi stresszt?

blank
blank

H I R D E T É S

Hogyan húzzuk meg az egészséges határokat annak érdekében, hogy a család egyensúlya megmaradjon, és senkire ne telepedjenek rá a mi munkahelyi gondjaink? 

A legtöbb embernek minden nap jelen van az életében a munkahelyi stressz, ami hosszútávon egyértelműen negatív hatással van a fizikai és mentális egészségre. A feszültség jelenléte egy oldalról természetes, ám nem mindegy, hogy ez milyen mértékű, valamint mennyire határozza meg napjainkat. Fontos a megfelelő stresszkezelés, ami ugyan egyszerű feladatnak hangzik, mégis legtöbben nehezen alkalmazzuk. Ennek egyik oka, hogy nem tudjuk pontosan, hogyan is kellene ezt csinálni, a másik pedig, hogy nem is szentelünk ennek időt. 

Az, hogy nem tulajdonítunk kellő jelentőséget az ilyesfajta problémák megoldására, nemcsak ránk, de környezetünkre is rosszul hathat. 

Hazaérkezve a munkából észrevehetjük, hogy a legkézenfekvőbb, ha családtagjainknak beszélünk a minket ért negatív hatásokról, ám ez nem mindig a legjobb megoldás. A kommunikáció fontos, mégis meg kell húzni az egészséges határokat annak érdekében, hogy a család egyensúlya megmaradjon, és senkire ne telepedjenek rá a mi munkahelyi gondjaink.

A munkába indulásnál eldől, milyen napod lesz?

Már a nap kezdetekor tudatosítsuk magunkban, hogy nem egy újabb stresszforrást keresünk azzal, hogy munkába indulunk. Szánjunk kellő időt magunkra a reggeli készülődésnél, és ne felejtsünk el tápanyagban gazdag reggelit magunkhoz venni. A kapkodás nem célravezető, hiszen már ez önmagában is felfokozott állapotba helyezhet minket, ezért hagyjunk időt mindenre a nap kezdetekor is. 

Munkába menet ne kezdjünk el a teendőinkről agyalni, vagy azon, hogy épp kivel kell konfliktusba kerülnünk ma. Tehát ne gyártsunk fiktív szituációkat, amik lehet, hogy meg sem fognak történni, mert már ezzel negatív irányba fordítjuk önmagunkat.

Ha beérkezve azt tapasztaljuk, hogy valaki egyből elkezdi ránk zúdítani a dolgokat, netán olyan stílusban beszél hozzánk, amit mi nem engedünk meg, akkor bátran szólaljunk fel. Ki kell emelni azonban, hogy a higgadtság és a megfontoltság itt kulcsszerepet játszik, hiszen nem kell rögtön felhúznunk magunkat egy ilyen szituációban. Ha mégis megtörténne, akkor nyugodtan válasszunk egy békés helyet, ahova elvonulhatunk pár percre, és lenyugodhatunk. Gondoljuk át, hogy megéri-e nekünk ezen felhúzni magunkat, és miként kerülhetjük el a szituáció megismétlődését.

Stresszlabda és mozgás

A megfelelő stresszkezeléshez számos eszköz nyújt segítséget, az egyszerű stresszlabdától kezdve a szakemberig. Mindenki maga tudja felmérni, hogy milyen szintű segítséget vesz igénybe ahhoz, hogy a munkahelyi problémákat kezelni tudja. A lényeg, hogy megtaláljuk ezt az eszközt és merjük is alkalmazni. 

Az elnyomás semmiképp nem megoldás, így törekedjünk arra, hogy megfelelő kommunikációval rendezni tudjuk a gondolatainkat.

A sport is rendkívül sokat segíthet, így munka után nem egyből hazatérve jön ki belőlünk minden. Járjuk rendszeresen mozogni, így levezethetjük a feszültséget, és mellette sokat teszünk egészségünk megőrzése érdekében. Több módszer létezik tehát, ami hozzájárul a stresszkezelés elősegítéséhez, csupán időt kell szánnunk ezen módszerek megtalálására és alkalmazására. 

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S