Inszomnia
Forrás: Envato

Nem hagy aludni a munkahelyi stressz? Így gondold újra az álmatlanságot!

blank
blank

H I R D E T É S

Új megközelítéssel, a szomatikus és a szorongásos tünetek szempontjából vizsgálta az alvás és a koronavírus-járvány kapcsolatát egy nemzetközi kutatócsoport a közelmúltban.

A kutatási eredmények szerint az éjszaka minősége előrejelezte a nappali tüneteket, viszont ezek nem jelezték előre a következő éjszaka alvás minőségét. Az viszont, hogy az adott napon a médiában milyen halálozási adatokról olvastak az érintettek, valamelyest meghatározta mind a nappali tüneteket, mind az éjszakai alvást.

A home office is nagyobb hatással van az alvásunkra, mint azt gondolnánk

Fontos faktor az alvás szempontjából a munka és a pihenés elkülönítése térben is időben is, ami a home office elterjedésével sokaknak nehézségbe ütközik. A kutatók úgy vélik, ha a fizikai lehetőségeink nem is engedik meg, hogy az éjszakai pihenés és a munkavégzés más-más helyiségben történjen, legalább a napi rutinokkal meg kell próbálnunk határt szabni annak, hogy az életünk különböző szférái teljesen összemosódjanak és még este az ágyban fekve is az előző és a következő napi munkahelyi feladatok uralják a gondolatainkat.

Amerikában is kutatják az alvási szokások megváltozását és annak következményeit

Russell Foster, az Oxfordi Egyetem cirkadián idegtudományának professzora elmondta közölte, hogy alváslaborokban végzett kísérletek szerint, ha az embereknek lehetőséget adnak arra, hogy hosszabb ideig aludjanak, alvásuk kétfázisúvá vagy akár többfázisúvá válhat. Foster szerint az egyértelmű, hogy a megszakított alvást a múltban kevésbé tekintették problémának, és hogy a modern elvárások a jó éjszakai alvással kapcsolatban – nyolc órán át aludni – nem feltétlenül hasznosak.

Az alvás mennyisége egyéni szükséglet

Foster szerint az éjszakai ébredés kulcsfontosságú pontja nem jelenti az alvás végét. Példaként említette, hogy a Covid járvány óta többen panaszkodnak arra, hogy felébrednek éjszaka. Foster javaslata, ilyenkor mellőzzük a telefont, az internetet, a közösségi médiát és minden olyan tevékenységet, ami éberebbé tesz vagy aktiválja a stresszre adott választ. A legtöbb alvásszakértőhöz hasonlóan ő is azt javasolta, ha frusztrációt okoz az álmatlanság, keljünk ki az ágyból, és keressünk pihentető tevékenységet, ami kis fény mellett végezhető. És gondoljunk arra, hogy az alvás is egyéni szükséglet, nincs követelmény azzal kapcsolatban, hogy hány órát kell aludni, és jó-e az, ha felébredünk az éjszaka közepén.

Fotó: Envato

H I R D E T É S