téli vitaminpótlás, vitaminbomba, életmód
téli vitaminpótlás, vitaminbomba, életmód

Téli vitaminbombák

blank
blank

H I R D E T É S

Ebben a téli hideg évszakban különösen fontos, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat. Segítsünk be az immunrendszerünknek ezekkel az ételekkel!

A téli időszak sokszor kihívás a szervezetünknek is. Van azonban néhány étel, amiket az étrendünkbe iktatva elősegíthetjük, hogy minél több természetes formában bevitt vitamin és ásványi anyag kerüljön a szervezetbe. Tudjuk, hogy a kiesett munkát mindig pótolnunk kell, ráadásul hó elején kevésbé örömteli a bankszámlánkra nézni, ha hosszabb időre kiestünk a munkából, mivel az a fizetésünkön is súlyos nyomot hagyhat. Mutatjuk, mi mikkel turbózzuk fel a szervezetünket.

Csíráztass!

Egyre több helyről köszön vissza ránk a csíráztatás. Ennek egyik oka, hogy télen a vitaminraktáraink feltöltésében hatalmas segítség a szervezetnek, ha rendszeresen eszünk csírát. Jótékony hatása éppen abban rejlik, hogy a csíra tartalmaz minden alkotóelemet, amire a majd kifejlődő növénynek szüksége van. Bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben, sőt magasabb a fehérjetartalma, mint a kifejlett növénynek. Ilyen formában fogyasztva pedig rendkívül könnyen tudja hasznosítani mindezeket a szervezet.

A boltokban kapható csíráktól azonban nemcsak az áruk rettenthet el minket, hanem gyakran a kókadt kinézetük is. Fontos tudni, hogy a nem megfelelően tárolt csírákon káros baktériumok is elszaporodhatnak. Sokkal hasznosabb tehát, ha olyan helyről tudjuk beszerezni, ahol teljesen frisset vehetünk, de még ennél is jobb, ha mi magunk csíráztatunk. Aki kacérkodik a gondolattal, videók és cikkek tömkelegét találja arról, hogyan érdemes belefogni.

Ázsia kincse, a goji bogyó

Ezt az apró Ázsiából származó bogyót talán kevesebben ismerik, azonban aszalt formában már a legtöbb bolt polcain megtalálható. Érdemes is beszerezni és rendszeresen fogyasztani, mivel többek között rendkívül magas a C-vitamin tartalma, segíti a látást és a kognitív funkciókat. A növekvő népszerűségnek és a szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően egyre több vizsgálat folyik azzal kapcsolatban, miként befolyásolja testünk működését. Amit egyelőre biztosan tudunk, hogy szervezetünk hálás lesz, ha megismertetjük vele ezt a vitaminbombát. A legtöbb aszalványhoz hasonlóan kellemes édes íze van, így fogyaszthatjuk magában, de akár sütibe keverve vagy a reggeli zabkásába is szórható. Egy kis marék naponta már jelentősen segítség lehet, hogy még ellenállóbbak legyünk a betegségekkel szemben.

Fantasztikus fűszerek

Akik szívesen sütnek-főznek, a szezonális téli receptekből biztosan jól ismerik és rendszeresen használják a gyömbért és a fahéjat is. Nem véletlen azonban, hogy ezek a fűszerek szinte a legtöbb ételbe bekerülnek ebben az időszakban.
A gyömbér jellegzetes ízét és illatát a benne található természetes olajoknak köszönheti, köztük is a gingerolt tartják a legfontosabbnak. Ez a bioaktív vegyület felel a legtöbb gyógyító tulajdonságért. Talán a legismertebb ezek közül az immunerősító hatása, de hatékonyan segíti az emésztést, az émelygés megszüntetését, a torokfájás kezelését, és előszeretettel használják a természetes görcsoldásra és fájdalomcsillapításra.
Ugyancsak gyógyító fűszerként tekinthetünk a téli sütik elengedhetetlen hozzávalójára, a fahéjra. Amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, így kiváló immunerősítő, jól ismert fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatása is. Aki szemfüles, kozmetikai szerek összetevőjeként is látta már, mivel bőrfiatalító hatással is bír.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S