Tinédzser lockdown alatt
Forrás: Envato

Ez az, amit mindenki karrierjében megváltoztatott a koronavírus

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus miatt a otthoni izolációban végzett irodai munka legnagyobb kárvallottjai a nők és a fiatalok, de a vezetők sincsenek túl jó helyzetben – ez derült ki egy magyar, pszichoszociális kockázatok felmérésével foglalkozó szakembercsoport elemzésből.

A koronavírus harmadik fázisában végzett kutatás elsők között vizsgálta azt, hogy a munkahely világa miként hat a mentális betegségek kialakulására, a tünetek fokozódására, vagy éppen azok elkerülésére. A kérdőíves felmérésben résztvevők többsége szellemi, irodai munkát végzett. A felmérésben vegyesen szerepeltek a különböző korosztályok, ágazatok tagjai, és a munkavégzés helyszíne szempontjából is változatos mintát sikerült gyűjteniük.

„A stresszfolyamatok természetéből ismert, hogy a stresszor megjelenésekor az embereket erős ellenállás jellemzi, megpróbálnak küzdeni a helyzettel, használják az erőforrásaikat, viszont ez a kapacitás egyszer elfogy. És most az látszik, hogy mára a minimálisra zuhant ez a kapacitás. És ez azért probléma, mert a modellek alapján ismert, hogy a következő stádium a betegség lesz.” – mondta Dr. Szabó Zsolt, munka- és szervezetpszichológus.

A szervezet felmérését kitöltők mintegy harmada, negyede mutat lelki és/vagy testi tüneteket, amelyek közül a leggyakoribb a nyugtalanság és az ok nélküli fáradtság. A válaszadók nagyjából harmada mondta azt, hogy szükség lenne valamilyen professzionális segítségre annak érdekében, hogy fel tudja dolgozni a koronavírus járvány okozta lelki nehézségeket.

Az eredmények szerint a kitöltők majdnem fele nem volt igazán elégedett a szervezettől és a közvetlen vezetőtől érkező támogatással. A kitöltők mintegy harmada nem tudott pozitív érzéseket, célokat megélni a munkájával kapcsolatban, és ugyanennyi embernek okozott gondot a munka-magánélet egyensúly fenntartása is.

„A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a vezetők talán még egy fokkal rosszabbul is vannak, mint mindenki más. Még nagyobb az érzelmi terhelés, nőtt az észlelt elvárás, több a munka, és még nehezebb a munka-magánélet határainak tartása. Ennek ellenére tőlük várjuk, hogy odafigyeljenek arra, hogy a munkatársakat támogassák.” – mondta a szakember.

„Azoknál a cégeknél, ahol a jószándék meg is van, ott is szükség lenne a koncentrált beavatkozásra. Ehhez pedig ismerni kell a helyzetet, tudni kell, kiknek kell segítséget nyújtani. A magyar cégek egy nagy csoportjának már van igénye arra, hogy a mentális kérdésekre fókuszt helyezzen és kezelje azokat, felismerték, hogy sok előnye van a működés szempontjából is foglalkozni a kérdéssel, illetve rájöttek, hogy sok hátránya van annak, ha nem figyelnek oda rá.” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Envato

#munkaegeszseg #felmeres #koronavirus #lelkiegeszseg #munkapszichologia

H I R D E T É S