Relaxálás egy nehéz nap után
Forrás: Envato

A munkád nem az istened: üdvözlet a kiégési járvány korszakában

blank
blank

H I R D E T É S

Az ok, amiért olyan sokan vannak a szakadék szélén nem más, minthogy megengedték, hogy a munka adjon értelmet az életüknek.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikaiak keresnek a legtöbbet, de jellemzően többet dolgoznak és kevesebbet pihennek, mint az alacsonyabb végzettségűek. A gazdag szülők gyermekei kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak nyári munkát, mint a szegényebbek. És sok idős, magas nyugdíjú amerikai szakember, folyamatosan jelen van az irodában.

Miért olyan gyakori a kiégés napjainkban?

A kiégés azért jellemző korunkra, mert a munkával kapcsolatos elképzeléseink és a munkánk valósága között nagyobb a szakadék, mint a múltban.

Az egykori angol textilgyári munkások kétszáz éve hosszabb ideig dolgoztak, mint a mai munkások, és ezt ráadásul veszélyes körülmények között tették. Kimerültek, de a ma gyakran hivatkozott terhelt pszichés állapot nem volt ismert körükben. Ők nem égtek ki, mert nem hitték, hogy a munkájuk az önmegvalósítás útja.

Az ideál, ami a kiégéshez vezet nem más, mint az a késztetés, mely jobb életet, társadalmi méltóságot, erkölcsöt és spirituális célt is ígér annak, aki kemények dolgozik.

A hamis ígéret

Platón szerint egy nemes hazugság elhiteti velünk a kemény munka értékes. Főnökeink profitjáért dolgozunk, reménykedünk, hogy a munka beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a remény rábír minket arra, hogy többletórát fektessünk be, vállaljuk a plusz projektet, és együtt éljünk a béremelés vagy a szükséges elismerés hiányával.

A kemény munkát vitathatatlanul az amerikai társadalom értékeli a legjobban. A Pew Research Center 2014-ben végzett közvélemény-kutatásában a válaszadók 80%-a „szorgalmasnak” nevezte magát. Egyetlen más tulajdonság sem váltott ki ilyen erős pozitív választ, még a „szimpatikus” vagy a „mások elfogadása” sem. Csupán 3%-uk mondta, hogy lusta, és statisztikailag jelentéktelen volt az a létszám, aki határozottan lustának mondta magát.

A modern munkaethosz szerint a méltóság, a jellem és a cél mind elérhető a munkavállalók számára, ha sokat dolgoznak. Az alkalmazottak elköteleződése állítólag az eredmény szempontjából is jó.

Ki az, aki pszichológiailag száz százalékig elkötelezett a munkája iránt?

A Gallup szerint az amerikai munkavállalók körülbelül egyharmada ilyen. A felmérés szerint az amerikai munkások jobban elköteleződnek a munkahely mellett, mint egyéb gazdag országok munkavállalói. (Norvégiában az elköteleződési arány fele annak, mint az Egyesült Államokban, a norvégok mégis a leggazdagabb és legboldogabb népek egyike.)

Fotó: Envato

H I R D E T É S