Tűzvédelem
Tűzvédelmi szakember nyitja a biztonsági panelt

Nem égő

blank
blank

H I R D E T É S

A munkavédelmi és tűzvédelmi szabályzatok néha kiegészítésre, módosításra, további csiszolgatásra szorulnak, hogy még biztonságosabbá tegyék életünket, hétköznapjainkat. Kertész Csaba munka- és tűzvédelmi szakember tájékoztat a változásokról.

A megelőzés egy érdekes műfaj, hiszen alapvetően szerencsére senki nem azon gondolkodik másodpercenként, mikor, hogyan milyen baj történhetne, mi lesz, ha bekövetkezik, vagy hogy milyen körülmények milyen probléma, katasztrófa forrásai lehetnek. Ehelyett végezzük napi tevékenységünket és persze jó esetben követjük és betartjuk a hatóság utasításait, javaslatait, hiszen a hozott intézkedések tapasztalati tényekre épülnek, olyan egykori helyzetekre, amikben valaki már szó szerint „megégette magát”.

A tűzvédelmi előírások alapján bizonyos ellenőrzési listán az üzemeltetőnek – egészen pontosan az általa kijelölt személynek, aki részt vett ilyen jellegű oktatáson – meghatározott rendszerességgel végig kell menni. Az időszakos ellenőrzéseket pedig a tűzvédelmi felülvizsgálók, karbantartók végzik szintén meghatározott időközönként.

A karbantartásra vonatkozó tűzvédelmi műszaki irányelvek július 15-től némileg módosulnak, hogy még nagyobb biztonságot teremtsenek. A változások a megkövetelt jártasság mértékén szigorítanak: hogy véletlenül se fordulhasson elő, hogy a papíron kijelölt személy ne bizonyuljon elég rátermettnek, ha éles helyzetről van szó.

Az üzemeltető számára előírt ellenőrzéseket dokumentálni is kötelesek a megbízott személyek. Amennyiben valamit kifogásolnak, hibát észlelnek, azt is írásban kell rögzíteniük, az intézkedési tervvel együtt, hogy a kívánatos állapotba történő visszaállítás mihamarabb megtörténjen. A műszaki berendezések olyan állapotban kell lenniük, hogy a veszély, katasztrófa esetén történő menekülést azonnal és gördülékenyen lehetővé tegyék. A menekülő útvonalakat megvilágító speciális áramforrású lámpáknak például rendszeresen meg kell győződni a feltöltöttségükről, működőképességükről. Nagy segítség, ha nem teljes sötétségben kell a kijáratot keresni, amikor a füst eleve elborít mindent. A tűzjelző állapotáról például naponta kell meggyőződni és rögzíteni – elég kellemetlenül sülne el, ha csak egy napra is meghibásodna…esetleg pont arra az egy napra. A beépített automata tűzoltó berendezések állapotát hetente kell ellenőrizni, a tűzoltó készülékeket és a hő- és füstelvezető rendszert negyedévente.

Az időszakos felülvizsgálatokat, karbantartásokat a tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személyek végezhetik, a kétszintes rendszer az abszolút biztonság érdekében úgy épül egymásra, hogy a szakemberek is észlelhessék az esetleges elégtelenségeket, hiányosságokat és ilyen esetben azonnal orvosolhassák a bajt. A tűzoltó-berendezést például évente nézik, a hő-és füstelvezető rendszert félévente. A felülvizsgálatok során tapasztaltak vezettek az előírások szigorításához. Azért is éri meg a szakemberekkel való rendszeres kapcsolattartás, mert a segítségükkel, bevonásukkal a lehetséges bírságok éppen úgy elkerülhetőek, mint az életveszély. Egyszerűbb rájuk bízni, biztos, ami biztos. Hogy véletlenül se legyen égő.

Szerző: B.E.

#munkavedelem #jogszabaly #tuzvedelem

H I R D E T É S