Valamilyen szinten minden munka lehet megterhelő vagy stresszes, de egy kutatás szerint van egy bizonyos pozíció, ami átlagon felüli mértékben bizonyul nehéznek.
Extra terhelés
Amikor a megterhelő vagy stresszes munkákra gondolsz, akkor jó eséllyel az orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók, mentősök jelennek meg a szemed előtt, hiszen ők azok, akik folyamatosan váltott műszakban, rendszeresen éjszaka is dolgoznak. Éppen ezért jogos lehet a feltételezés, hogy ezen szakmák képviselő óriási terhelésnek vannak kitéve, emiatt pedig vélhetően stresszesebbek is. Ez egyébként minden bizonnyal igaz is, ezen túlmenően pedig még számos szakma és munkakör lehet stresszes, de kutatások szerint van egy pozíció, ahol átlagon felüli a megterhelés mértéke.
Meglepő eredmény
A kínai Déli Orvostudományi Egyetem tanulmánya ugyanis kimutatta, hogy a világ legstresszesebb munkája a pincéri vagy a pincérnői munka. A hosszú távú kutatás során 17 év alatt összesen 136000 kísérleti alanyt kérdeztek meg, végül pedig erre a meglepő eredményre jutottak a szakemberek. Persze most jogosan merülhet fel benne a kérdés: hogy lehet ez? Nos, a vizsgálat eredményeiből jól látszik, hogy nem minden esetben azok a nagy megterhelő munkák, ahol hatványozott a felelősség.
Folyamatos stressz
Bár a pincéri melóban is van bőven mire odafigyelni. Ráadásul a felszolgálók folyamatosan nyomás alatt vannak, hiszen gyorsan kell reagálniuk bizonyos helyzetekben, valamint azt is mosolygva kell tűrniük, ha valamelyik vendég nem túl kedves velük. Hovatovább, udvariasan kell felelniük még akkor is, ha tudják, a vendégnek nincs igaza. A vendéglátásban azonban a „vendégnek mindig igaza van” elv érvényesül, ettől pedig nem lehet eltérni. Ezt tetézi még a rugalmatlan munkaidő, főleg, hogy a pincérek sok esetben olyankor dolgoznak, amikor mindenki más már végzett. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor fontos megemlíteni, hogy a pincérek azért nincsenek túlfizetve, sőt a borravalót sem kapják meg minden esetben. Minden bizonnyal egyébként jobban bírják a strapát a felszolgálók, ha kapnak néhány kedves szót vagy mosolyt a vendégtől, hiszen így érzik, értékelik a munkájukat.