munka magánélet egyensúly, élhető városok, toplista
munka magánélet egyensúly, élhető városok, toplista

Ezekben a városokban a legjobb dolgozni és élni 

blank
blank

H I R D E T É S

Idén is elkészült az az elemzés, ami a világ legjobb városait rangsorolja a munka és a magánélet egyensúlya szempontjából. Továbbra is toronymagasan vezetnek a skandináv városok és az első tízbe csak egyetlen európán kívüli város tudott bekerülni, ez pedig az új-zélandi Auckland. 

Hónap kérdése: Te szereted a munkád?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia az élen

A Forbes elemzése szerint Európa továbbra is élen jár a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megteremtésében, különösen a skandináv városok, amelyek messzeföldön ismertek az egyensúly megteremtése és fenntartása kapcsán. A rangsorolás során olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az átlagos munkaidő, a World Happiness Index és az éves szabadságolási politika. Talán most már nem is meglepő, de az USA városi közül egyik sem üti meg a mércét, az egyetlen nem európai város pedig Új-Zélandon található. 

A lista élén toronymagasan állnak az észak-európai országok, Dánia és Finnország fővárosa vezetésével. Koppenhágát és Helsinkit egy-egy svéd és norvég nagyváros, Stockholm és Oslo követi, de befért még a top 10-be Auckland, Göteborg, Reykjavik, Bécs, Edinburgh és Belfast is. De nézzük meg részletesen is, hogy egy-egy város mitől ilyen jó hely.

Tarol a „hygge” életérzés

  • 1. Koppenhága

A legjobb város a világon a munka és a magánélet egyensúlya szempontjából, mivel nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a magas életminőségre. Ez tükröződik az infrastruktúrában, a tömegközlekedésben és a zöldterületekben is. A dán főváros lakói a “hygge” életstílusukról ismertek, amelynek középpontjában az önmagunkkal és másokkal való törődés, a pihenés és az élet csendesebb örömeinek élvezete áll. A „hygge” az elcsendesedés pillanatát jelenti,  amikor a lelassult időben éljük meg az élet teljességét, gyakorlói szerint ez boldogsággal tölti el az embert és átsegíti a nehézségeken. A dán fővároseban számos vállalat támogatja ezeket az értékeket a munkahelyeken, a cégek rugalmas munkaidőt és legalább öthetes éves szabadságot kínálnak a munkavállalóknak. Koppenhágában a munkanélküliségi ráta is alacsonyabb, mint Európa számos más részén (2,4%), és a vállalatok pedig mindkét szülő számára hosszú ideig tartó, méltányos szülői szabadságot biztosítanak.

  • 2. Helsinki

A második helyen áll a legjobb városok között, ahol érdemes élni és dolgozni, és számos lehetőséget kínál, amelyek elősegítik a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát. A finn főváros nagy hangsúlyt fektet a közösségre és az egészséges életmódra. Ezek a szempontok is hozzájárulnak ahhoz, hogy Finnország az első helyen áll a World Happiness Indexen. Finnország progresszív szociálpolitikájáról ismert, beleértve a gyermek születése utáni méltányos szülői szabadságot. A nagyvonalú éves szabadság azt jelenti, hogy a finn munkavállalók jellemzően évente öt hét fizetett szabadságot élvezhetnek, ami lehetőséget biztosít a pihenésre és feltöltődésre.

Emellett Helsinkiben számos vállalat kínál rugalmas munkavégzési lehetőségeket, például távmunkát, ami segít a munkavállalóknak abban, hogy a munkahelyi és a személyes kötelezettségeik között egyensúlyt teremtsenek. A városban meghirdetett állásajánlatok több mint fele távmunkát vagy hibrid munkát kínált a munkavállalóknak!

  • 3. Stockholm

A harmadik helyet foglalja el a listán, erős gazdaságával és magas életszínvonalával. A munkáltatók itt is rendszeresen kínálnak rugalmas munkavégzési lehetőséget, a munkahelyek csaknem felénél (46%) találtak hibrid vagy távmunkát hirdető állásokat.

Csak egy város tudta megtörni az európai hegemóniát

A Forbes listáján az új-zélandi Auckland az egyetlen Európán kívüli város, amely a Work-Life Balance Index első 10 helyezettje közé került. A város nyugodt és barátságos légköre kényelmes és élvezetes helyet biztosít az élethez és a munkához. Növekvő és sokszínű gazdaságnak ad otthont, amely számos ágazatban bőséges munkalehetőséget kínál. Aucklandben az átlagos munkavállaló heti 26,3 órát dolgozik, ami azt jelenti, hogy a lakosok élvezhetik az életet és kikapcsolódhatnak munka után. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak négy hét fizetett szabadságra és évi 11 munkaszüneti napra jogosultak. Emellett a munkanélküliség is nagyon alacsony, mintegy 3,2%-os.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S