Z generáció pénzügyi tanácsai
Z generáció pénzügyi tanácsai

5 pénzügyi lecke, amit a Z generációtól tanulhatsz

blank
blank

H I R D E T É S

Mindannyian tudjuk, hogy a Z generáció előrébb jár a divat, a popkultúra és hát…nagyjából minden területen. Persze ez nem jelenti azt, hogy az őket megelőző generációkkal valami baj lenne, különböző tanulmányok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a Z-sek pénzügyileg jóval tudatosabbak, mint azt gondolnánk. Amellett ugyanis, hogy pénz szeretnének keresni, különböző taktikáig vannak arra is, hogyan érhetik el a kitűzött céljaikat. Íme 5 pénzügyi tanács, amit érdemes lehet ellesni a Z generációtól. 

Másodállás 

Talán te magad sem gondoltad volna, de a felmérések szerint a Z generáció 43 százalékának van valamilyen másodállása a telje munkaidős melója mellett. Mindeközben az ezredfordulón születettek közül mindössze 33 százalék mondhatja el magáról, hogy van extra jövedelemforrása. Persze most mondhatod azt, hogy neked erre nincs időd, plusz munkát bevállalni rengeteg idő és stressz, de ha jól belegondolsz a céljaid eléréséhez valószínűleg kellene fog a plusz a pénz. Ráadásul a másodállás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a ledolgozott nyolc órád mellett újabb nyolcat kell bevállalnod, ennél jóval egyszerűbb alternatívák is léteznek. Van egy ismerősöm például, aki másodállásban szappanokat készít. Heti pár órát tesz bele a dologba az alapjövedelmét mégis egész szépen kiegészíti kvázi a hobbijával. 

A gondolkodás megváltoztatása 

Erre sokan fogják mondani, hogy butaság, pedig vonzás törvénye létező fogalom. Ha megkérdezel egy Z generációst (nyilván totálisan általánosítani nem lehet, de a felmérések jól bizonyítják, hogy e generáció tagjai jellemzően így gondolkodnak) például arról, milyen volt a napja, biztos, mint a pokol, hogy nem a panaszkodással fog indítani. A Z-sek pontosan tudják ugyanis, hogy a gondolatainknak teremtő ereje van és nem akarják saját maguknak bevonzani a rosszat azzal, hogy megállás nélkül csak szomorkodnak meg panaszkodnak. Akár hiszed, akár nem, de néhány gondolkodásmódbeli változással hihetetlen sikereket érhetsz el, továbbá a pénzzel való kapcsolatod is teljes mértékben megváltozhat. Amennyiben hadilábon állsz az anyagiakkal, ezen a ponton érdemes lehet elkezdened naplózni a kiadásaidat. Ebben számos szuper applikáció is a segítségedre lehet, az egyik legjobb talán a Koin vagy a Mint. (Mindkettő letölthető mind az iOS és Android rendszerekre.)

A nyugdíj kérdése 

Lehet, hogy a Z generáció még fiatalnak számít a munkaerőpiacon, mégis már most gondolnak a nyugdíjas évekre. A  SoFi pénzintézet nemrégiben végzett felmérése szerint a Z-sek 37 százaléka szeretne nyugdíjba vonulni 50 éves kora előtt. Ez egyértelműen jóval a hivatalos nyugdíjkorhatár előtt van, szóval nekik mindenképpen gondoskodniuk kell arról, hogy ezt anyagilag meg is tehessék. Vagyis ők már most tesznek félre erre az időszakra. Ha te is hasonlóban gondolkodsz, akkor érdemes lehet egy nyugdíjkalkulátor segítségével kiszámolni, mennyit is kellene félretenned, hogy akár te is előbb nyugdízashasd magad, ha pedig alakadtál, akkor bátran kérj segítséget egy pénzügyi tanácsadótól. 

Van otthon étel 

Ugye te is jártál már úgy, hogy a városban rohangáltál, eközben megéheztél, szóval bedobtál valahol egy ebédet, utána meg egy kávét? Először is tudnod kell, ezzel alapvetően semmi baj, legalábbis alkalomszerűen. Ha viszont ebből rendszert csinálsz, akkor az bizony a bankszámládon is meg fog látszani. Döbbenetes, hogy egy-egy ilyen “kiruccanás” micsoda kiadás lehet havi szinten. Ezt pedig a Z generációsok is pontosan tudják, a felmérések szerint pedig pont ezért 43 százalékuk inkább otthon főz magának. Szóval próbáld meg emlékeztetni magad arra, hogy van otthon étel és ne a városban szórd a pénz, ha otthon is el tudod készíteni magadnak az adott napi finomságaidat. 

A családtervezés 

Bármennyire is hihetetlen, de a Z generáció a családtervezés kapcsán is elképesztően tudatos. Ők azok, akik már időben átgondolják, hogy vajon bele fog e férni anyagilag az életükbe egy gyermek, ha pedig mindenképpen szeretnének babát vállalni, akkor arra is megkezdik a gyűjtést. Persze egy gyerek rengeteg váratlan kiadással is jár, de ennek ellenére nagyon pozitív irány az, hogy a Z-sek nem csak a semmire kívánnak babát vállalni. Általában az érzéseiket a párjukkal is megvitatják ezen a téren, a döntést pedig együtt hozzák meg. Ez mindenképpen jó tanács lehet azoknak, akik dilemmáznak a gyerekvállaláson. Fontos tudnod, ezen a téren nincs jó vagy rossz válasz, a lényeg, hogy te és a párod együtt hozzatok felelősségteljes döntés, ugyanis ez a döntés tényleg az egész életetekre hatással lesz majd. 

Forrás: The Every Girl 

Szerző: G.P 

H I R D E T É S