önéletrajz, cv, vicces, hr
önéletrajz, cv, vicces, hr

A legviccesebb önéletrajzi hibák

Megmutatjuk, hogyan ne csináld.

blank
blank

H I R D E T É S

Az új munkahely keresése a hirdetések böngészésével indul, majd a jelentkezéssel, vagyis az önéletrajz és/vagy motivációs levél beküldésével folytatódik. Ennyire egyszerű… Azaz lehetne, ha gyarló emberként nem hibáznánk.

Hónap kérdése: Szerinted Balatonon vagy külföldön éri meg jobban nyári munkát végezni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Csakhogy aki dolgozik, csinál valamit, annál nagyobb az esély arra, hogy hibázzon is. Habár általában tényleg elég egyszerű lehet jelentkezni egy szimpatikus pozícióra, egy rosszul megírt önéletrajzzal agyon lehet vágni az egészet. Nem arra célzunk, hogy az önéletrajzban megadott valótlan adatok, referenciák, végzettségek, készségek lebuktatják a jelentkezőt. És nem is az elírásokra, helyesírási hibákra gondolunk, hanem az olyan bakikra, amelyektő válik egy önéletrajz.

Amikor elvész a lényeg

Kínosan odafigyelve igyekszünk minden (fontos) részletre odafigyelni, amikor összeállítjuk az önéletrajzunkat. Kutatunk, feltúrjuk az egész házat, hogy megtaláljuk a bizonyítványainkat. Az adatok rögzítése közben talán egy-két kedves (vagy kevésbé kedves) emlék is bevillan. Így haladunk időrendi sorrendben. A gondosan kiválasztott önéletrajzi mintának megfelelően töltjük ki saját adatainkkal a megfelelő részeket. Még a hobbinkról is ejtünk néhány szót, hogy teljesebb képet kapjon rólunk leendő munkaadónk. Ez mind szép és jó, csak legyünk résen és nézzük át, nehogy úgy járjunk, mint egy jelentkező, aki annyira koncentrált jót alkotni, hogy közben elfelejtette a nevét meghagyni a CV-n. Van, aki e-mail cím vagy telefonszám, esetleg ennek a hármas kombó teljes hiányával jelentkezik.

A minta, az minta

Olykor megszabják, hogy milyen típusú önéletrajzot várnak egy-egy pozícióra. Ha nem rendelkezünk ezzel a formával, akkor keresni szoktunk az interneten. Aki pedig keres, az talál is mintát. Ezeknek sok esetben nemcsak a formáját adják meg, hanem példaszövegét is. Amikor a saját adatainkkal töltjük fel az önéletrajzot, akkor a mintaszöveget töröljük. Elviekben, de a gyakorlatban nem mindig sikerül, így a HR-sek sokszor futnak bele olyan CV-be, amely a jelentkező adatain kívül más, oda nem illő tartalmakkal is rendelkezik.

Baráti pályázás

Ha a baráti körben többen új állásra pályáznak, könnyen lehet, hogy egyszerre jelentkeznek arra. Egy HR-es munkatárs döbbenten tapasztalta, hogy az egy időben érkező önéletrajzok megjelenése, formája is egy az egyben ugyanaz, csak a nevek változtak rajta. Mint kiderült, három barát pályázott egy állásra.

Amikor a hobbi előny

Egy IT területre pályázó a hobbi rovatban megemlítette a pókert, mint kedvelt szabadidős tevékenységet. Amikor a személyes interjúra került sor, a felvételiztető készült: elővett egy pakli kártyát és 20 percen át játszottak. Nemcsak kártyáztak, hanem mindez beugró volt a meghirdetett helyre is.

Idegen szavakkal való ékeskedés

Egy önéletrajzban idegen szavakkal ékeskedni csak akkor érdemes, ha annak tudjuk az értelmét. Ebbe a hibába esett az a jelentkező, aki azt írta, hogy nagy tapasztalattal rendelkezik az adatbázisok demoralizálásában (bomlaszt, zülleszt). Nem túl rózsás belépő.

Meglepő és mulatságos

Talán nem is annyira a vicces kategóriába tartozik Eric Gandhi önéletrajza, ám annyira figyelemfelkeltő volt, hogy azonnal marketinges pozíciót ajánlottak fel neki. Miért? Mert a CV-je pont úgy nézett ki, mint a Google keresőoldala.

Mintha kopírozták volna

Egy férfi évek óta dolgozott egy cégnél. Új kollégát kerestek mellé. A jelentkezők között volt egy ismerős. Korábban máshol is munkatársak voltak. Amikor meglátta az új jelölt önéletrajzát, kiderült, hogy a saját CV-jének másolata volt az. Még az előző munkahelyen megszerezte azt és tovább hasznosította.

Balul sikerült jelentkezés

Amikor végre rábukkanunk az égiek által is ránk szabott munkára, izgatottan pötyögjük be a megadott e-mail címet. De ne essünk abba a hibába, amit ez a pályázó elkövetett. E-mailben küldte el jelentkezését, majd várt és várt. Végül megérkezett a válasz: „Nem csatolta az önéletrajzát.”

Van e-mail cím, de milyen

Gyakori hiba, ha a jelentkező nem tünteti fel az önéletrajzon az e-mail címét. Az sem jobb, ha van elektronikus levélcím, de az nem a legjobb színben tünteti fel az illetőt. Vagyis amikor olyan, a névre nem utaló címmel jelentkezik, mint mondjuk a sexyboy69@…com.

„Releváns” eredmény

Az önéletrajzban ki lehet térni olyan releváns adatokra, amely az adott pozícióra való pályázás során akár előnyt is jelenthet. Egy hölgy azonban az eredményei közé azt is felsorolta, hogy a gimnáziumban bálkirálynőnek jelölték.

Túl, túl, túl

Az rendben van, hogy az önéletrajz tengerében valahogy ki kell tűnni, de egy jelentkező túlzásba esett. Nemcsak különböző betűtípusokkal dolgozott, hanem azok színét is változtatta és a kiemelések minden kombinációjával élt. Így vált szivárvánnyá az önéletrajza. Pedig csak mély benyomást szeretett volna kelteni. Keltett is.

Őszinteség mindenek felett

Egy jelentkező a céljaihoz azt írta, hogy szeretne sok pénzt keresni, mert számlái vannak, amiket ki kell fizetni. Na, meg egy fiatal felesége is van, akivel szeretne éttermekbe járni és drága ételeket fogyasztani. Vagy egy másik pályázó célkitűzése: ma diák, holnap alelnök.

Egyszerre csak egy dolog

Vigyázzunk arra, hogy jelentkezés esetén csak egyszerre egy dologra koncentráljunk, mert különben úgy járunk, mint az a hölgy, aki a nagymamájától kért bocsánatot. Valószínűleg egyszerre két dolgon ügyködött: a nagymamájának írt egy szánom-bánom levelet és párhuzamosan egy állást is meg kívánt pályázni. A nagyi szeme pedig tágra nyílt, amikor megkapta unokája önéletrajzát és jelentkezését.

Egy-egy pozícióra több tucat jelentkező is pályázhat, így egy pofás CV-nek, releváns végzettségnek és tapasztalatnak nagy jelentősége lehet, ám bizonyára az is magára vonja a figyelmet, aki valamit hibázik az önéletrajzában. Elképzelhető azonban, hogy ez a baki nem rontotta a megítélését, hanem egyenesen kitűnt ezáltal a tömegből és annak ellenére felvételt nyer.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S