kiégés, kisvállalkozó, burnout, lelki egészség
Fotó: Freepik

Tanácsok kisvállalkozóknak – Így kerüld el a kiégést

blank
blank

H I R D E T É S

A kisvállalkozások tulajdonosai különösen ki vannak téve a kiégés veszélyének. Íme,  néhány módszer a kiégés elkerülésére és legyőzésére.

Az elmúlt néhány év többszörös válságai – pandémia, energiaválság, növekvő infláció, munkaerőhiány és fenyegető recesszió – alaposan megviselik a vállalkozásokat, különösen igaz ez a legtöbb kkv-re. 

Világszerte sok munkavállaló számolt be a kiégés tüneteiről, amelyet a WHO definíciója szerint fizikai, mentális és érzelmi kimerültséggel, valamint a hatékonyság csökkenésével jár. Egyes tanulmányok szerint a kisvállalkozók különösen veszélyeztetettek. A Capital One által végzett felmérésben a kisvállalkozók 42%-a mondta azt, hogy az elmúlt hónapban kiégéssel küzdött. A Harvard Business Review cikke szerint a kisvállalkozók azért érzékenyebbek, “mert rendkívül szenvedélyesek a munkájuk iránt, társadalmilag jobban elszigeteltek, korlátozott biztonsági hálóval rendelkeznek, és nagyfokú bizonytalanságnak vannak kitéve”. A kisvállalkozók kiégésének a világgazdaság szempontjából is kritikus következményei vannak, hiszen az EU vállalatait 99%-ban a mikro-, valamint a kis- és középvállalkozások alkotják és ezek biztosítják a magánszektorbeli munkahelyek kétharmadát, az USA  gazdasági tevékenységének nagyjából 44%-át adják a kkv-k.

Ezek a legjobb módszerek a kiégés ellen

A burnout leküzdésében a szakirodalom szerint kulcsszerepe van annak, hogy egy általunk meghatározott időre zárjuk ki a külső ingereket, és csendesedjünk el néhány percre. Annál is inkább, mert akkor jönnek a legjobb ötletek, amikor nyugodtak vagyunk. Ilyen alkalom magától ritkán adódik, hiszen folyton aggódunk azokon a dolgokon,  amiket „mindenképpen meg kell oldanunk”. Ajánlatos tehát rendszeresen időt szakítani a relaxálásra.

Sokaknak segít az, ha összeállítanak egy listát arról, hogy mit ne tegyenek annak érdekében, hogy megőrizzék a nyugalmukat, például korlátozzák a közösségi média használatával töltött időt és ne figyeljék 24 órán keresztül a híreket, amelyek nagy többsége a világgazdaság összeomlásáról, a recesszióról, vagy egy közelgő harmadik világháborútól való félelemről szól. 

Ne szigetelődj el!

A külvilágból érkező negatív hírek kizárása mellett paradox módon kiégés esetén óriási szükségünk van a külvilágra, a barátokra, a családra és hozzánk hasonló cipőben járó vállalkozók társaságára. Amikor a kiégés szélén állsz, kísértésbe eshetsz, hogy befelé húzódj, de elengedhetetlen, hogy mások felé fordulj! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak téged – barátokkal, családtagokkal és olyan vállalkozótársakkal, akik osztoznak az elképzeléseidben és bátorítják az ötleteidet. Segítségre van szükséged ahhoz, hogy feloldódj, hogy megtaláld az értelmét annak, amit csinálsz, és tovább tudj lépni!

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S