nok a munkaeropiacon, noi karrier, diszkriminacio
nok a munkaeropiacon, noi karrier, diszkriminacio

“Először túl fiatal, utána túl öreg” – Nők a munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

Ha túl fiatal biztos szül, ha sok a tapasztalata már túl öreg egy nő a munkaerőpiacon?

Julie O’Neill kálváriája akkor kezdődött, amikor annak ellenére, hogy régóta tudósított a Cincinnati Bengals amerikaifutball-csapat mérkőzéseiről, helyette egy fiatalabb, férfi kollégáját bízták meg, hogy a csapat 2022-es Super Bowl szerepléséről tudósítson. Nem sokkal az eset után pedig az állomás hírigazgatója elkezdte bírálni a teljesítményét, azzal, hogy már nem dolgozik olyan jól, mint korábban – írja az Insider.

O’Neill a gázlángozás hatására elkezdte visszahallgatni a riportjait, remélve, hogy azonosítani és javítani  tudja majd a hibáit, de csak még jobban összezavarodott, mert a teljesítménye ugyanolyan erősnek tűnt, mint korábban. Később többször kritizálták a munkáját, majd egy vezetőségi értekezleten elmondták neki, hogy kiteszik a csatorna reggeli műsorából és hogy december 31. után nem hosszabbítják meg a szerződését. A vezérigazgató arra hivatkozott, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az egyik adásban megemlítette, hogy a kollégája most épült fel a koronavírusból – amelyről egyébként a kolléga nyíltan posztolt a közösségi médiában –, és ami a vezetőség szerint “tiszteletlen” volt.

O’Neill elmondta, hogy korábban évtizedekig kiváló teljesítményértékeléseket kapott. Soha nem vádoltak azzal, hogy tiszteletlen lenne, vagy hogy kellemetlen helyzetbe hozná az embereket. Gyanús lett neki, hogy a kora és a neme szerepet játszhatott a hirtelen fordulatban, de egy idősebb, férfi kollégája volt az, aki kristálytisztán látta az összefüggést. Ez a férfi azt kérdezte tőle, hogy mikor tölti be az 55-öt?  Julie január 9-én lett 55 éves, éppen kilenc nappal azután, miután lejárt a szerződése a csatornánál, amelynek célközönsége a 18-54 éves korosztályból kerül ki..

Nincs “legjobb” életkor a nők számára

O’Neill története sok vezető beosztásban dolgozó nő számára lehet ismerős. Egy új felmérés, amelyet közel ezer nő megkérdezésével végeztek el, megdöbbentően sok, a nők életkorán alapuló diszkriminációt talált. A Harvard Business Review-ban nemrégiben közzétett kutatás szerint a megkérdezett nők közül sokan számoltak be arról, hogy életkorukkal kapcsolatos jelzést kaptak a munkaadójuktól.  A felmérés talán legelszomorítóbb megállapítása az volt, hogy az életkorhoz kötődő viselkedés nem csak egy korosztály ellen irányult. 

Azok a 40 év alatti nők, akik magasabb beosztásban dolgoztak, arról számoltak be, hogy a cégnél többen meglepetésüket fejezték ki az életkoruk miatt, néha pedig lekezelő beceneveket is adtak nekik.

Korábbi tanulmányok pedig azt is megállapították, hogy a szülőképes korú nők nehezebben kerülhetnek vezető beosztásba, és nem léptetik őket elő a cégek. A 60 év feletti nők viszont arról számoltak be, hogy a feletteseik semmi veszik a tapasztalatukat és ötleteiket. Amy Diehl, a nemek közötti egyenlőség kutatója nem lepődik meg az életkor miatti diszkrimináció elterjedtségén a női munkavállalók körében.

Az azonban őt is meglepte, hogy az O’Neillhez hasonló középkorú nők közül milyen sokan számoltak be arról, hogy a munkahelyükön az életkorukkal kapcsolatos megkülönböztetést tapasztalnak.

Először túl fiatal, utána túl öreg

A kutató elmondta, hogy a felmérésben a középkorú nők pozícióját a legkülönbözőbb indokokkal támadják a vezetőik, köztük olyan sértő és homályos vádak is megfogalmazódnak, mint a “menopauzával kapcsolatos aggodalmak” vagy a “nehezen kezelhetőség”. Másokat, a fiatalabb nőket pedig azzal támadják, hogy “családi problémák” akadályozzák őket a munkavégzésben.

“Túl fiatal vagy, majd egy pillanat alatt már túl öregnek tartanak” – mondta Diehl, aki szerint a nők számára a cégeknél tényleg nincs olyan, hogy megfelelő életkor..

Szerző: K.T.

H I R D E T É S