furcsa szokások, furcsa munkahelyi szokások
furcsa szokások, furcsa munkahelyi szokások

Ez a világ 4 legfurcsább munkahelyi szokása

blank
blank

H I R D E T É S

Szunyókálás az irodában. Üzleti találkozók a szaunában. Ha azt gondolod, hogy ezek munkaidőn kívüli tevékenységek, akkor nagyot tévedsz, ezek bizony bevett munkahelyi szokások. Persze sajnos nem Magyarországon. Íme a világ legérdekesebb munkahelyi szokásai, amiket imádnánk, ha itthon is bevezetnének. 

Szunyókálás a munkahelyen 

A japán munkások köztudottan a legkialvatlanabbak közé tartoznak a világon, átlagosan ugyanis 6 órát és 22 percet alszanak éjszakánként, éppen ezért nem meglepő, hogy sokan keresnek napközben néhány percnyi szünetet, amikor szunyókálhatnak. Szerencsére erre lehetőségük is van, ugyanis Japánban létezik az úgynevezett  inemuri ” gyakorlat, ami szó szerint azt jelenti, hogy alvás közben jelen lenni. A inemuri lényege szerint teljesen rendben van, ha valaki szunyókál egy kicsit a munkahelyén, sőt, ehhez még elvonulni sem kell. A japánok ugyanis úgy vélik, teljesen normális, ha valaki a többi alkalmazott előtt vagy akár megbeszéléseken dobja be a szunyát, hiszen ezt azért teszi, mert keményen dolgozik és képtelen ébren maradni. Sőt, az elmúlt pár évben néhány japán vállalkozás egy lépéssel tovább is vitte az inemurit és aktívan bátorították a dolgozóikat arra, hogy szunyókáljanak az irodában. Egyes cégek még heverőt is biztosítottak a rövid, pihenéssel töltött percekhez. 

Üzleti megbeszélések a szaunában 

Finnországban a szauna sok ember mindennapi életének fontos részét képezi, s bármennyire is hihetetlen, de sok üzleti vállalkozás, állami hivatal is rendelkezik a párás helyiséggel. Bár az legtöbb ember számára teljesen elképzelhetetlen lenne, hogy megbeszélést tartson a főnökével egy közös izzadás során, de a finnek számára ebben semmi kivetnivaló nincsen. Sőt, a skandináv országban egy szaunás üzleti megbeszélés annak a jele, hogy az adott “tranzakció” jól megy. A finnek egyébként az üzleti kapcsolatok szaunába való költöztetésével kötetlenebb formában próbálják megismerni az ügyfeleket, szóval, ha Finnországban vállalsz munkát, ne lepődj meg, ha meginvitálnak egy szaunába. 

Szieszta 

A spanyolok sziesztájáról már tutira hallottál, de azt talán nem tudod, hogy ez pontosan mit is jelent. Spanyolországban a délutáni szieszta, szünet nagyjából három óra hosszúságú. Bár a nagyobb városokban már egyre ritkább, de sok dolgozónak még mindig olyan a beosztása, hogy reggeltől délutánig van egy etap munka, majd irány haza egy hosszú ebéd és szundi. Ezután pedig néhány órára vissza kell térniük dolgozni. A spanyolok persze ettől függetlenül szintén heti 40 órában dolgozik, csak a munka hosszabb időre oszlik el, mint nálunk. 

Üzleti megbeszélés…alkohollal

Felmérések szerint Dél-Koreában az emberek átlagosan többet isznak mint az amerikaiak, az oroszok és a britek együttvéve. Az alkoholfogyasztás pedig a társadalmi élet fontos része is, sőt számos üzleti kapcsolat központi eleme. A koreai üzletemberek gyakran úgy érzik, hogy a lerészegedés egy ügyféllel a bizalomépítés egyik módja. Elképzelésük szerint ugyanis az alkohol elhárít minden hamisságot és lehetővé teszi, hogy az érintettek mélyen megismerjék egymást. 

Forrás: Bustle 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S