munkakultúra, karrier, elégedettség
munkakultúra, karrier, elégedettség

Ezekben az országokban szeretnek a leginkább dolgozni

blank
blank

H I R D E T É S

A munka életünk része, de ez nem jelenti azt, hogy boldogságot és örömöt jelent, hogy naponta a munkahelyen kell lennünk. A munkakultúránkat sok minden befolyásolja.

Az, hogy ki és mennyire szeret dolgozni, azt több összetevő is meghatározhatja. Nemcsak a fizetés mértéke lehet a mozgatórugó, ugyanis a munkakultúrára a munkavégzés módja és a munkakörülmény is nagy hatással lehet. 

Még munkahelyekre lebontva is mást és mást jelent mindez, de egy ország munkavállalási moráljának megállapítására még több tényezőt szükséges figyelembe venni: állami támogatások, életminőség.

Hol a legjobb dolgozni?

Európai viszonylatban jól szemlélteti a covid utáni munkakultúrát az a térkép, amely az European Data Journalism Network oldalán látható.

A munkakörnyezet, az állami támogatások, a munkaidő rugalmassága és az általános életminőség figyelembevételével elmondható, hogy a legjobb eredményt a skandináv országok produkálják.

Mindez azért lehetséges, mert magas szintű állami támogatás mellett figyelembe veszik a munka-magánélet egyensúlyát, tiszteletteljes munkahelyi környezetet tartanak fent és a döntéshozatal is a munkavállaló bevonásával történik. Nem csoda, a skandináviai országok dolgozói sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak, ha munkáról van szó. Az Egyesült Államokban pedig előtérbe kerül az innováció, a versenyképesség és a sokszínűség, amely jobbá teheti a munkakultúrát.

A munka életünk része és ennél fogva központi szerepet is kap. Nem is csoda, hiszen életünk legalább 1/3-át ezzel töltjük. Már csak az a kérdés, hogy mindez okoz-e élvezetet vagy a kínok kínjával történik?

Egy globális, a világot érintő felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy mi miatt válik élvezetessé egy munkakör. Ebből kiderül, hogy 10 válaszadóból 8 élvezi az általa végzett munkát. Ráadásul egy országban sem csökkent az érték 50% alá. Sőt egyes országokban a munka élvezeti faktora meghaladta a 90%-os rátát. El Salvador munkavállalói például 97%-os mutatóval az első 5 ország közé tartozik, ahol ennyire szeretnek dolgozni.

Ahol a munkakedv nem olyan magas, ott mindezt befolyásolhatja a kulturális különbség is, valamint a negatív tapasztalatok is.

A jó fizetés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy szeressünk dolgozni. Az, aki élvezi a munkáját, nagyobb valószínűséggel boldogul jobban az életében is. Ez azt is jelenti, hogy aki a munkájában nemhogy nem teljesedik ki, de az napi szintű szorongással és szenvedéssel jár, az bizony kihathat a magánéletére is.

A munka élvezete csak az életünk egyik vetülete, de kétségtelenül hatást gyakorol az egészségünkre, a jóllétünkre. Ha elveszítjük a motivációnkat és az érdeklődésünket a munka iránt, az kimeríti a testünket, lelkünket egyaránt.

Rónai Márta

H I R D E T É S