problémamegoldó készség, soft skill, önfejlesztés
problémamegoldó készség, soft skill, önfejlesztés

Ezért fejleszd a problémamegoldó képességed!

blank
blank

H I R D E T É S

Kíváncsi vagy, hogyan hat a problémamegoldó készséged a soft skillek más területeire? Mutatjuk!

A problémamegoldó készség fontos soft skill, amely nagyon szorosan kapcsolódik olyan további soft skillekhez, mint a kreativitás, az együttműködés, a kritikus gondolkodás, vagy a döntéshozatal. Ezek együttesen segítenek bennünket abban, hogy hatékonyan kezeljük a munkahelyen felmerülő problémákat. Ezért, akárcsak a többi soft skill esetében, fontos tisztában lennünk azzal, hogyan tudjuk hasznosítani és fejleszteni ezt a képességet. 

A problémamegoldó készség a gyakorlatban

A problémamegoldó készség képessé tesz bennünket arra, hogy azonosítsuk a problémát. Első lépésként szükségünk lesz arra, hogy begyűjtsünk a lényeges információkat ezzel kapcsolatban. Ennek segítségével kreatívan és kritikusan átgondolhatjuk a lehetőségeket, hogy végül a probléma megoldása érdekében hatékony döntést tudjunk hozni. 

Minden mindennel összefügg

A problémamegoldó készség fejlesztésének az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy több más soft skillt is fejlesztünk, amikor ezzel a területtel foglalkozunk. Ilyen például az együttműködési képesség, hiszen gyakran szükség van másokkal való együttműködésre, hogy hatékonyan megoldjuk a problémát. A kreativitás ugyancsak fontos, mivel sok esetben új és kreatív megoldásokra van szükség a problémák hatékony kezeléséhez. A kritikus gondolkodás képessége szintén elengedhetetlen, hiszen a problémamegoldó készséghez hozzátartozik a probléma megértése és a lehetséges megoldások kritikus értékelése. Végül, a döntéshozatali képesség is szükséges, mivel a problémamegoldás során gyakran döntéseket kell hozni, hogy hatékonyan oldjuk meg a problémát. Jól látható tehát, hogy minden mindennel összefügg, ezért is érdemes valamennyi területre fókuszálni és szükség esetén fejleszteni. 

A problémamegoldó skill fejlesztésének alapjai

Ennek a területnek a fejlesztése azon múlik, hogy milyen hozzáállással közelítjük meg a problémákat, miközben fontos tudatosítanunk, hogy időre van szükség a fejlődéshez. Ehhez a legjobb eszköz, ha minden lehetőséget kihasználunk és igyekszünk önállóan megoldani a felmerült kisebb nagyobb problémákat a munkahelyünkön. Eleinte elképzelhető, hogy ez hosszabb időt fog igénybe venni annál, minthogy azonnal segítséget kérünk, azonban néhány alkalom után érezni fogjuk a kitartásunk eredményét. 

Legyünk nyitottak és tanuljunk új dolgokat. Ha igyekszünk minél több problémát megoldani, szükségünk lesz rá, hogy közben új tudást is szerezzünk. Olvassunk és kutassunk a hozzánk kapcsolódó témákról, így ezek az információk is segítségünkre lesznek abban, hogy még több módon át tudjuk gondolni a lehetséges megoldásokat, hiszen már tudjuk, hogy a kritikus gondolkodás szintén elengedhetetlen része a folyamatnak. 

Van, amikor csapatban könnyebben jönnek a megoldások, ezért a közös problémamegoldástól sem szabad elzárkózni, illetve mindig tanulhatunk a kollégáink ötleteiből is. Fejlesszük az együttműködési képességünket, és tanuljunk meg hatékonyan kommunikálni másokkal, melyek segíteni fognak abban, hogy sikeresen megoldjuk a felmerülő problémákat.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S