karriervaltas, munkaeropiac, munkahely, karriertervezes
Fotó: Envato

Eljött a nagy karrierváltás időszaka a munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

Idén is tovább folytatódik a nagy karrierváltások időszaka a munkaerőpiacon, ami tavaly kezdődött el. 2021-ben csak az USA-ban több mint 47 millió ember hagyta ott önként a munkahelyét, mintegy fele azért tette ezt, hogy teljesen más foglalkozást válasszon.

karrierváltási láz idén sem mutatja a lassulás jeleit. A jelenségnek olyan neveket adtak a sajtóban, mint a „Nagy Újragondolás” vagy a „Nagy Átalakítás”. A folyamatban a szakértők szerint három tényező játszik szerepet:

a növekvő infláció, a koronavírus-járvány alatt megváltozott munkavégzési szokások és a főnök hozzáállása.

Tavaly mintegy 47 millió ember hagyta ott önként a munkahelyét az USA-ban, ez több, mint Spanyolország lakossága. A Pew Research elemzése szerint a távozók mintegy fele azért tette ezt, hogy teljesen más foglalkozást válasszon. 

Lépni kell, ha az árak emelkednek, a fizetés pedig nem

A 2022 februári adatok szerint – még az orosz-ukrán háború kitörése előtt – a fogyasztói árak éves szinten 7,9%-kal ugrottak meg az Egyesült Államokban, ami a leggyorsabb ütem volt az elmúlt 40 évben. Ugyanez a folyamat játszódott le az EU-ban is, az euróövezet éves inflációs rátája idén februárban új rekordra, 5,9 százalékra emelkedett.

Az infláció nem kíméli a családok bankszámláját. Miközben egyes cégek emelik a fizetéseket, hogy megtartsák az alkalmazottakat, vannak olyanok, akik nem tudják kitermelni ezt a költséget. A Pew Research szerint a karrierváltók 37%-a az alacsony fizetés miatt hozta meg ezt a döntést.

A foglalkozást cserélni szándékozók legnagyobb valószínűséggel – 59%-ban – a közepes jövedelműek közül kerülnek ki.

Munka-magánélet zsonglőrködés

Az adatok szerint a másik fő motivációt a munka és magánélet egyensúlya jelenti. A covid járvány idején megtapasztalt életmód sokaknak adott lehetőséget arra, hogy rugalmasabb napi beosztás mellett otthonról dolgozzon. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy sokan az elmúlt két évben újragondolták, hogy hol és hogyan akarnak élni, és mire akarják fordítani az idejüket a mindennapokban. Amikor a vállalatok visszahívták alkalmazottaikat az irodába,

sokan ragaszkodtak a korábban megtapasztalt szabadsághoz és azokat a cégeket keresik, akik megadják a lehetőséget a home office-ra.

Amikor nem értékelik a munkánkat

A karrierváltás mellett döntő munkavállalók döntésében szerepet játszik a főnökükkel való kapcsolat is. Sokan számoltak be arról, hogy gyakran nem ismerik el a teljesítményüket. A PlanBeyond piackutató cég nemrégiben végzett felmérése szerint az alulértékeltség érzése az egyik legfőbb ok, amiért az emberek felmondanak. A munkaerő-gazdálkodással foglalkozó szakértők szerint

a rossz főnök nem beszél az alkalmazottal karriercélokról és nem ad visszajelzést a munkájáról.

Nem avatkozik be annak érdekében sem, hogy megváltoztassa a mérgező munkahelyi környezetet: mindezt pedig könnyen megtehetné, mindössze azzal, ha ösztönzi a munkatársaik közötti együttműködést.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S