kereset, egyenjogusag, noi munkavallalas, anya
Fotó: Envato

Városok, ahol a fiatal nők többet keresnek, mint a férfiak

blank
blank

H I R D E T É S

Olyan nagyvárosokban, mint New York, Washington és Los Angeles, a 30 év alatti nők jobban keresnek mint férfi kortársaik, ennek azonban az az „ára”, hogy későbbre tolódik náluk a gyermekvállalás.

Az Egyesült Államokban a nők átlagosan továbbra is kevesebbet keresnek, mint a férfiak: a teljes munkaidős, egész évben dolgozó munkavállalók körében 2019-ben a nők éves mediánkeresete 82%-a volt a férfiakénak. Valójában 250 amerikai nagyvárosi területből csak 22-ben jellemző az, hogy a 30 év alatti nők ugyanannyit vagy többet keresnek, mint férfi társaik – derül ki a Pew Research Center új elemzéséből. New York, Washington és Los Angeles nagyvárosai viszont azok közé a városok közé tartoznak, ahol a fiatal nők többet keresnek a fiatal férfiakhoz képest.

Oktatás és ipar

Richard Fry, a Pew vezető kutatója, a jelentés szerzője szerint van néhány minta, amely segít megmagyarázni ezeket az eredményeket. A minták közül is az első helyen áll az oktatás. Azokon a helyeken, ahol a nők egyenrangúak vagy jobban keresnek, mint a férfiak – főként az ország keleti és nyugati partján fekvő városokban – magasabb a diplomás fiatal nők aránya. Az alapdiploma megszerzése általában növeli a kereseteket és a bérszakadék is csökken a nemek között.

Az anyasági tényező

Legalább ennyire fontos minta az eredmények szempontjából az is, hogy a nők mikor vállalnak gyermeket? Világszerte megállapított tény, hogy az anyaság növeli a bérszakadékot. Ha a nők anyává válnak, még kevesebbet keresnek a férfiakhoz képest, miközben a férfiak keresete nő, amikor szülőkké válnak.

Egyes becslések szerint az anyák csak a 70%-át keresik meg annak, mint amit az apák keresnek.

Tehát azokban a régiókban, ahol a nők korábban válnak anyává, a bérszakadék is nő. Ezt igazolja az is, hogy a kutatás szerint az Indiana állambeli Elkhartban a legnagyobb a bérkülönbség: az első gyermeket vállaló nők átlagéletkora itt közel három évvel alacsonyabb, mint az országos átlag (26,3 év).

Ennek fordítottja is igaz: New York, New Jersey és Pennsylvania nagyvárosaiban például a nők 102%-át keresik annak, amit a férfiak. Ebben a régióban vállalják legkésőbb az első gyereket a nők, átlagéletkoruk több mint 31 év.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S