kereset, noi munka, lathatatlan munka, eselyegyenloseg
Fotó: Envato

A jól kereső nők csapdája – ezért olyan pokoli nehéz

blank
blank

H I R D E T É S

A fejlett országokban már egyre több nő visz haza nagyobb fizetést, mint a férje, ez azonban még mindig kellemetlen érzéseket okozhat mindkét fél számára. Az USA-ban már a nők 30%-a, az Egyesült Királyságban pedig 26%-a keres többet házastársánál.

A fejlett országokban lassan minden harmadik nő több pénzt visz haza, mint a férje, ennek ellenére a családon belüli helyzet szinte alig változott. Egy nő keresete hiába jobb, mint a férjé, vagy élettársé, a házimunka nagy részét még mindig ő végzi, rá marad a mosás, főzés, mosogatás és a gyermekgondozás, így krónikusan túlhajszolt. Mindeközben azért is küzdenie kell, hogy megvédje családját, társát a negatív kritikáktól és a társadalmi előítéletektől. Mindez végül a családi élet rovására mehet: a kutatások szerint azokban a családokban, ahol a nő a legfontosabb kenyérkereső, gyakoribb a válás. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

A házimunka mindig megvár

Egyes kutatók megállapították, hogy az Egyesült Királyságban a házimunka túlnyomó részét a kenyérkereső nők 45%-a végzi, szemben a férfi kenyérkeresők mindössze 12,5%-ával. Egy átlagos dolgozó nő egy teljes munkanapnak megfelelő időt tölt a háztartás vezetésével a teljes munkaidőben végzett munkája mellett.

Emellett az Ausztráliában és az Egyesült Államokban végzett kutatások kimutatták, hogy

amint a nők elkezdtek többet keresni, mint a partnerük, a párok furcsa módon visszatértek a hagyományosabb nemi szerepekhez, és a nők aránytalanul nagy részt vállaltak a házimunkából „kompenzálásként”.

Hazudok, hogy megvédjem a férjem önbecsülését

Egyes kutatások szerint egy házaspár nagyobb valószínűséggel válik el, ha a nő jobban keres, mint a férje. A társadalmi megítélés és a házimunka megosztásának nehézségei is nagy szerepet játszanak e kapcsolatok bonyolult dinamikájában. Tanulmányok kimutatták, hogy

azok a férfiak, akik kevesebbet keresnek, mint női partnerük, nagyobb valószínűséggel lépnek félre.

A kutatók szerint ez a férfi önbizalom helyreállításának egyik módja.

Fontos azonban, hogy a párok ne ragadjanak le az átfogó statisztikáknál, és arra összpontosítsanak, hogyan lehet a kapcsolatuk kiegyensúlyozottabb. A modern világ nem csak csapdákat, hanem lehetőségeket is jelent, lehetőséget arra, hogy a korábbi társadalmi elvárásoknál magasabb szintre emeljük a házasság fogalmát és egyenlőségre törekedjünk a pénzkeresésben, a háztartási munkában és a gyermeknevelésben egyaránt.

Forrás: BBC

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S