bumeráng munkavállaló, bumeráng
bumeráng munkavállaló, bumeráng

Miért választják egyre többen a visszatérést? A bumeráng alkalmazottak jelensége

blank
blank

H I R D E T É S

A Harvard Business Review szerint az “új” alkalmazottak több mint negyede valójában egyáltalán nem új. Ők igazából bumeráng alkalmazottak, akik egyszer elmentek, majd úgy döntöttek, visszatérnek. Őket vesszük most górcső alá. 

Számos kutatás látszik alátámasztani azt a feltevést, hogy az alkalmazottak többsége néhány éven belül visszatér egy korábbi munkaadójához. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, miért? Most sorra veszünk néhány okot, ami motiválhatja a bumeráng dolgozókat. 

Frusztráció az új helyen 

Tegyük fel, hogy otthagyod a munkahelyeden, elmész máshova dolgozni, majd idővel rájössz arra, hogy itt bizony nem úgy mennek a dolgok, ahogyan azt az interjú során vázolták neked. Elképzelhető, hogy a vállalati kultúra nem olyan, mint amilyen lefestették, de az is elképzelhető, hogy a karriered szempontjából veszed észre, nincs előrelépési lehetőség. Akárhogy is, ezek mind-mind frusztrációt okozhatnak a számodra, ez pedig elegendő ok lehet ahhoz, hogy úgy dönts, inkább visszamész a régi helyedre. 

Pénzügyi motivációk 

Egyáltalán nem ritka, hogy a munkaadók megkeresik a korábbi alkalmazottaikat, egy jobb ajánlattal pedig nemes egyszerűséggel visszacsábítják őket magukhoz. Ez persze szuper lehetőség lehet a számodra, pláne, ha annak idején nem a munkakörnyezet vagy a vállalati kultúra volt az, ami miatt felmondtál. Amennyiben kizárólag anyagi megfontolásból távoztál, most pedig úgy érzed a munkád függvényében méltányos fizetést kaphatsz, akkor bátran mondj igent. 

Erős kapcsolatok az előző helyen 

Ha erős, már-már baráti kapcsolatokkal rendelkezel a volt munkahelyeden, akkor arról nehéz lehet lemondani. Egy új szerepkörben, új helyen újrakezdeni egy kicsit magányos lehet, elképzelhető, hogy elszigeteltnek érzed majd magad. Ha hiányoznak azok a kényelmes kapcsolatok, akkor nem kizárt, hogy belőled hamarosan bumeráng alkalmazott válik. 

A visszatéréshez megfelelő távozásra van szükség 

Egy dolgot nagyon fontos kiemelni: a legtöbb bumeráng alkalmazott azért térhet vissza a régi munkahelyére, mert jó kapcsolatot ápol a kollégákkal, vezetőkkel, valamint a távozása sem sem volt zajos. Rebecca Wiggins, aki diplomás oktatóként otthagyta a Kentucky Egyetemet, majd négy évvel később teljes munkaidős szerződéses oktatóként tért vissza megjegyzi, talán ez az egyik legnagyobb tényező, ami befolyásolja a visszatérést. Ha problémás körülmények között távoztál, akkor kicsi az esély arra, hogy az adott cégnél terem neked babér, ha viszont semmi ilyesmiről nincs szó, akkor jó eséllyel lehet még számodra lehetőség. Sőt, a bumeráng alkalmazottak sokszor magasabb pozíciót tudnak így maguknak kiharcolni, a nagyobb fizetésről pedig már nem is beszéle. 

Forrás: Indeed
Szerző: G.P.

H I R D E T É S