mit dolgozott, Barack Obama, hivatas, karrier
mit dolgozott, Barack Obama, hivatas, karrier

Mit dolgozott azelőtt Barack Obama?

blank
blank

H I R D E T É S

Az augusztusban már 61 éves, két ciklusban is hivatalban lévő volt amerikai elnök az USA történetének első afroamerikai államfője volt. A Columbia Egyetemen és a Harvardon tanult, és szerezte meg jogi diplomáját.

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Barack Obama fagylaltot árult szülőhelyén, a honolului Baskin Robbins nevű fagylaltozóban. „Az első nyári munkám nem volt éppen elbűvölő, de értékes leckéket adott nekem” – emlékezett vissza Obama a 16 éves korában szerzett tapasztalatokra, amit a Business Insider szemlézett 2016-ban. „Felelősség, kemény munka, és mindezt egyensúlyban tartva a barátokkal, a családdal és az iskolával.”

„Az élethosszig tartó munkához szükséges alapvető készségek megszerzésében segít egy fagyizóban a vevőket kiszolgálni – ezt már a Los Angeles Times-nak mondta, még 2009-ben, Sue Thirlwall, a Baskin-Robbins fagyizó márkamenedzsere. – Ilyen például a vásárlók gyors kiszolgálása,  a nyomás alatti nyugalom megőrzése, ráadásul a fagylaltkanál hatékony kezelése is rendkívüli  készségeket és kézügyességet igényel” – tette hozzá némi büszkeséggel.

Kétségtelen, nem véletlen mondják szakemberek, hogy a középiskolai években melegen ajánlott a nyári munka a diákoknak, hiszen testközelből ismerhetik meg a munkavégzést, a munkahelyi nyomást. Többek között erről is beszélt egyik podcast-adásunkban egy pályaorientációs szakértő.

Obama egyébként jogi végzettséggel rendelkezik, és a Harvard Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát. Miután elvégezte tanulmányait, Chicagóban dolgozott jogászként, ahol számos polgárjogi ügyben és közösségi kezdeményezésben vett részt. Emellett egyetemi oktató is volta Chicagói Egyetemen, ahol alkotmányjogot és választási jogot tanított. Egyetemi oktatóként szerzett tapasztalatot a politikai és jogi folyamatokról. Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnőke még közösségszervezőként is tevékenykedett Chicagóban, különösen a déli oldalon található közösségekben. Ebben a szerepben segített a helyi lakosoknak, szervezeteknek és közösségeknek a problémáik megoldásában és az érdekeik védelmében.

Fotó: Business Insider

H I R D E T É S