munka, kikapcsolodas, kreativitas, zene
Fotó: Pexels

Zene munka közben? Igen!

blank
blank

H I R D E T É S

Ha zenét hallgatunk munka közben akkor az motiválhat bennünket, sőt a hatékonyságot is növelheti. 

A zene az életünk szerves része. Kocsiban, a boltban, az edzőteremben, gyakorlatilag mindenhol hallunk dallamot, éppen ezért egyáltalán nem furcsa, hogy van, aki a munkát is muzsikával dobja fel. Az UndercoverRecruiter írásában pedig pont azt vette górcső alá, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a zenehallgatásnak a munkára. Mutatjuk, mire jutottak. 

Jobb lesz tőle a hangulat 

A zene tökéletes eszköz arra, hogy jobb hangulatba hozza az embereket. Gondoljunk csak bele, hétfőn reggelente biztos mint a pokol, hogy minden érzünk csak motivációt nem, ám egy jól megválasztott zeneszám energiával tölthet fel és megadhatja az egész napi lendületet, könnyedén átsegíthet minket a nap nehezebb pillanatain. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy a zene nagyban növeli a hatékonyságot is, sőt a csapattagok közti interakciókat is növelheti.

Szárnyaló gondolatok, jobb íráskészség 

Ha a munkánkból kifolyólag sok időt töltünk el a gép előtt, ez pedig azzal is jár, hogy rendre magvas gondolatokat kell megfogalmaznunk, cikket, jelentés, akármit írnunk, akkor is remek megoldás lehet a zene. A muzsika ugyanis segít felpörgetni az agyunkat, így pedig az íráskészségünk is javul. A zene segítségével gyorsabban, tempósabban írhatunk, ráadásul sokkal jobban tudunk koncentrálni is majd, végső soron pedig rengeteg időnk szabadulhat fel, hiszen hatására akár előbb is végezhetünk a napi feladatokkal. 

Tele energiával 

A zene energiával tölt fel, ezt már csak onnan is lehet tudni, hogy az edzőterembe gyakorlatilag senki nem megy fülhallgató nélkül. A dallamok hatására ugyanis keményebben, gyorsabb edzhetünk, ez pedig miért ne lehetne igaz a munka világában is? Bármilyen környezetben is kell dolgoznunk, ha zene szól a háttérben, akkor nagy az esély rá, hogy hamarabb érjük el a magunk vagy akár a főnökeink által kitűzött célokat. 

Kreatív energiákat szabadít fel 

A halk zene a munkahelyen segíthet a kreatív ötletek áramlásában, azonban érdemes figyelni arra, hogy a dallamok ne tartalmazzanak erőteljes vokál szólamokat vagy ütemváltásokat, ezek ugyanis kizökkenthetnek bennünket az elmélyült munkából. 

Oké, de milyen zenét hallgassunk? 

Ez egy remek kérdés és nagyon egyénfüggő is. Van, aki a klasszikusabb dallamok hatására kezd el pörögni, van aki az elektronikus zenét részesíti előnyben. Legyen bárhogy is, az internet adta lehetőségeknek hála ma már kvázi a zene tárháza kimeríthetetlen. A különböző appok segítségével pedig akár listákat is létrehozhatunk, ahol a kedvenc nótáinkat gyűjtjük csokorba, de akár olyan listát is készíthetünk, melyre kizárólag a munkában motiváló dalok kerülnek fel. 

Bizonyított tények 

Kutatások egyébként bebizonyították, hogy a klasszikus zene remek hatással van a lendületre és elképesztő inspirációt ad. Az elektronikus zenék közül pedig a leginkább a chill-out, valamint az ambient house az, ami a alkalmas a munkavégzésre. Ezek ugyanis a figyelmünket nem igénylik, nem zökkentenek ki bennünket egy ismert refrénnel, de közben olyan relaxált, de mégis élénk állapotba hoznak, hogy a munka is garantáltan könnyebben, gyorsabban megy majd. 

Szerző: G.P.
Fotó: Pexels

H I R D E T É S