munkavallalo, munkajog, nemi egyenloseg, gyed
Fotó: Envato

Apák Napja: egyre inkább részt kérnek a gyereknevelésből is

blank
blank

H I R D E T É S

Az apák napja kiváló alkalom annak hangsúlyozására, hogy a család úgy lesz erős, ha a nők és a férfiak megosztják a családi teendőket, és mindketten részt vállalnak a gyermekek felnevelésében – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) az MTI-vel.

Június harmadik hétvégéjén az apákat ünneplik – írták, emlékeztetve arra, hogy az apák napja megünneplését egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte az Egyesült Államokban 1909-ben, majd 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon. Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik nálunk is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztályban.

Az intézet szerint a gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával kialakított viszony.

Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között. Míg régen főként a család eltartása és védelme volt egy férfi legfontosabb szerepe, napjainkban egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, a kisgyermekes apák mintegy háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás – írták.

Közölték azt is, hogy saját felmérésük szerint ma már a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban kedvezőbb szülésélményről számolnak be.

Az erősödő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető. 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma – sorolták.


Az apáknak is jár a pótszabadság
A férfi a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságra éppúgy jogosult, mint az anya. Így az édesapáknak lehetőségük van gyermekük három éves koráig a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságra menni – írja az adó.hu.
Hozzáteszik, „a munkáltató számára ez a munkavállaló munkából való kiesésén kívül anyagi terhet nem ró, hiszen a pótszabadságra járó távolléti díj és ennek közterhe a központi költségvetésből megtérítésre kerül a munkáltató részére”.


Az intézet hangsúlyozta: örömteli, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van.

Azt írták: 2015-höz képest csaknem másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya, míg korábban a gyermekek fele (52 százaléka), ma már mintegy háromnegyede (70 százaléka) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Jelezték: ez rendkívüli növekedés, ami Európában csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az Európai Unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a csaknem 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már mintegy százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen – olvasható a Kincs közleményében.

Forrás: MTI
Fotó: Envato

H I R D E T É S