poszt-vakacios szindroma, munka, visszateres
Fotó: Freepik

Poszt-vakációs szindróma: így térj vissza a nyári szabi után a munkába

blank
blank

H I R D E T É S

A nyaralás után a visszatérés a rendes kerékvágásba nem kis kihívást jelenthet. Ebben a cikkben a poszt-vakációs szindrómát vizsgáljuk meg, és összegyűjtünk néhány tippet, hogyan térhetünk vissza zökkenőmentesen a munkába.

Egy ideális világban nyaralás után feltöltődve, kipihenve érkezek haza, kicsattanok az energiától és jókedvűen vetem bele magunkat a munkába. A poszt-vakációs szindrómában szenvedők viszont pont az ellenkezőjét tapasztalják: álmatlanságot, az alacsony energiaszintet, lobbanékonyságot és szorongást. A poszt-vakációs szindróma a stresszhormonok hirtelen felszabadulásának eredménye egy fontos esemény, ebben az esetben az egész évben várt nyaralás után.

Stresszes a visszatérés

Egy felmérés szerint az emberek 87%-a elismerte, hogy aggódik, stresszt érez, amikor nyaralás után visszatér a munkahelyére. A legtöbben ezekről az okokról számolnak be:

  • Visszatérni a szürke rutinhoz 37%
  • Túl sok munka halmozódott fel, amit meg kell csinálni 31%.
  • Húzós, zsúfolt munkanapok következnek 27%

Ezek a kihívások nyomasztónak tűnhetnek, de néhány tipp segítségével megelőzhető a szorongás. Összegyűjtöttünk 6 jó tanácsot hogy elkerüljük a nyaralásból való visszatéréskor eluralkodó stresszt.

Állíts össze egy listát a teendőkről, mielőtt elutazol


Mielőtt elmész nyaralni, fontos, hogy rangsorold a feladatokat, és készíts egy listát arról, hogy mit kell még elvégezni ahhoz, hogy zavartalan legyen a pihenés, így kevesebb teendő vár, amikor visszatérsz. Ha van rá mód, próbálj egy kicsit előre dolgozni. Pipálj ki minden négyzetet indulás előtt, és készülj a nyugodt pihenésre.


Hagyd szellősen a naptáradat az első munkanapra


Fontos hogy legyen időd a visszaállásra és esélyt kapj arra, hogy megértsd az aktuális helyzetet a cégnél. Ha túl sok meetinget zsúfolsz be az első munkanapra, az akadályozhatja azt, hogy haladj azokkal a feladatokkal, amik a szabadság alatt halmozódtak fel. Ha “szellős a naptár”, az segít abban, hogy általánosságban áttekintsd, mi történt a távolléted alatt, megszervezz egy cselekvési tervet, és rangsorold a feladatokat.


Tervezz meg egy e-mail stratégiát

Az e-mailek egyre jobban elárasztanak minket. Egyes előrejelzések szerint 2025-re már 376 milliárd e-mailt fognak küldeni és fogadni világszerte. Ne stresszelj az e-mailek mennyiségén, inkább rendszerezz, kategorizálj, feladatok és prioritások szerint felosztva őket. Így könnyebben képbe kerülhetsz a bejövő üzenetekről.


Beszélgess a kollégákkal


Bár a munkaterhelés nagy lehet az első napokon, fontos, hogy kikapcsolódj: tarts kávészüneteket a kollégákkal. Ha elmeséled az élményeidet, az segít csökkenteni a stressz-szintet és kávézás közben új híreket is kaphatsz arról, hogy mi történt a cégnél, amíg szabadságon voltál.  

Ne vidd túlzásba


Kézenfekvő lehet, hogy a felhalmozódott munka pótlására meg kell hosszabbítani a munkaidőt. Ez azonban további stresszhez vezethet, és hosszú távon valószínűleg negatívan befolyásolja a hatékonyságodat még akkor is, ha rövid távon úgy érezheted, hogy többet dolgozol. A szabadság fontos része a munka és a magánélet egyensúlyának. Ne érezz bűntudatot amiatt, hogy két hétig nem dolgoztál! Kerülni kell a túlhajszoltságot, hogy a szabadság alatt felhalmozott pozitív energiát minél tovább megőrizhesd!


Hagyj időt az átállásra


Próbálj meg néhány nappal azelőtt hazatérni a nyaralásból, hogy újra munkába állnál. Így lesz időd bevásárolni, takarítani, elrendezni az otthoni dolgokat és fokozatosan visszaállni a korábban kelésre Képzeld el, hogy vasárnap este hazaérkezel, a hűtő üres, a házban mindenhol rendetlenség és korán reggel fel kell kelned, hogy munkába menj! Ez már önmagában is egy komoly stresszhelyzet.

Legfrissebb bejegyzéseink:

Szerző: K.T.

Fotó: Freepik

H I R D E T É S