Siemens Additive Manufacturing Experience Center

Németországban a jövőn dolgoznak!

blank
blank

H I R D E T É S

3D-nyomtatás, szuperszámítógépek, hidrogén: három példa arra, hogy a németországi kutatás mikkel ér el új dimenziókat.

A 3D-nyomtatás sokszínűsége

Bayreuth több szempontból is világhírű, de kutatások terén is kiváló. 2020-ban például a város egyetemén létrehozták a Campus Additive.Innovations (CA.I) kutatóközpontot, amely egyedülálló Németországban, és interdiszciplináris alapon népszerűsíti a 3D-nyomtatást. Az anyagok gyártásának eszközeit, technológiáit, üzleti modelljeit és alkalmazásait sokféle szempontból vizsgálják, és a technológia társadalmi következményeit nemzetközi szinten is figyelembe veszik. Az egyetem 26 tanszékének kutatói, valamint négy nem egyetemi kutatóintézet munkatársai dolgoznak együtt innovatív megoldásokon. A koronavírus-válság idején orvosi berendezések prototípusait és alkatrészeit 3D-nyomtatással, ipari partnerekkel gyártották.

Energiatakarékos szuperszámítógép

Rendkívüli az alsó-rajnai Forschungszentrum Jülichnél a 2020 novemberében kibővített JUWELS szuperszámítógép, mely a leggyorsabb rendszer és a leghatékonyabb platform a mesterséges intelligencia használatára Európában. A JUWELS a hetedik helyet foglalja el a világ leggyorsabb számítógépeinek TOP 500-as listáján. Ugyanakkor nemzetközileg a legmagasabb teljesítmény-osztályú energiahatékonyabb rendszernek számít. A szuperszámítógép sokféle szimulációt tesz lehetővé. A koronajárványra és az orvosi válaszokra tekintettel különösen érdekes az a képesség, hogy reálisan szimulálják a folyamatokat a potenciális hatóanyag találkozása előtt, alatt és után egy receptorral vagy fehérjével.

Új módszerek a hidrogénnel

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben Németország többek között nemzeti hidrogénstratégiájára támaszkodik. Az egyik projekt az országos P2X. A “Power-to-X” olyan technológiákra utal, amelyekkel a megújuló energia más forrásokká, például hidrogénné alakítható. Ez felhasználható a magas emissziójú ágazatokban, például a közlekedésben és az iparban, és klímabarátabbá teheti őket. A P2X csapata egyebek mellett kidolgozza a hidrogén töltőállomások optimális működésének koncepcióit, és kipróbálja, hogyan lehet olcsón felmelegíteni az ipari kemencéket hidrogénnel.

Forrás: https://www.deutschland.de

Fotó:Siemens

Szerző: T.M.

#nemetorszag #3d #innovacio #fenntarthatosag #kutatas #technologia

H I R D E T É S