Minimálbér alatt élők
Alacsony keresetű emberek sorban állnak az utcán télen.

Világszerte több száz millióan keresnek kevesebbet a minimálbérnél

blank
blank

H I R D E T É S

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentése szerint a nők és az alacsony fizetésű munkavállalók bérét aránytalanul érintette a válság. Az adatokat szolgáltató országok egyharmadában nőttek az átlagbérek, ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy jelentős számú alacsonyabban fizetett munkavállaló veszítette el munkáját, és ez torzította az átlagot.

Azokban az országokban, ahol komoly intézkedéseket hoztak a foglalkoztatás megőrzése érdekében, a válság hatására a bérek csökkentek jellemzően, nem a munkahelyek száma.

Az ILO globális bérjelentés 2020/21 tanulmánya azt mutatja, hogy a válság nem minden munkavállalót érintett egyformán. A nőkre gyakorolt ​​hatás rosszabb, mint a férfiak érintettsége.  A 28 európai országból álló minta alapján készült becslések szerint bértámogatások nélkül a nők 2020 második negyedévében elveszítették volna bérük 8,1 százalékát, szemben a férfiak 5,4 százalékával.

A válság az alacsonyabb keresetű munkavállalókat is súlyosan érintette. A jelentés alapján ideiglenes támogatások nélkül a legkevésbé fizetett munkavállalók 50 százaléka elveszítette bérének becsült 17,3 százalékát.

Támogatások nélkül az elveszett bérek átlagos összege 6,5 százalék lett volna. A bértámogatások azonban ennek az összegnek a 40 százalékát kompenzálták.

“A COVID-19 válság által növelte az egyenlőtlenségeket, és a szegénység, a társadalmi és gazdasági instabilitást tovább örökítésével fenyeget” – mondta Guy Ryder, az ILO főigazgatója. „A helyreállítási stratégiánknak emberközpontúnak kell lennie. Megfelelő bérpolitikára van szükségünk, amely figyelembe veszi a munkahelyek és a vállalkozások fenntarthatóságát, és foglalkozik az egyenlőtlenségekkel és a kereslet fenntartásának szükségességével is. Ha szebb jövőt akarunk építeni, akkor néhány kényelmetlen kérdéssel is foglalkoznunk kell, például azzal, hogy a magas társadalmi értékű munkahelyek – a pedagógusok, szociális gondozók – miért az alacsonyan fizetettek közé tartoznak.”

A jelentés megállapítja, hogy globálisan 266 millió ember – a világ összes bérből élő dolgozójának 15 százaléka – kevesebbet keresett az óránkénti minimálbérnél. Közöttük nagy arányban szerepelnek nők.

„A minimálbér-politikák eredményességének biztosításához átfogó és befogadó intézkedéscsomagra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a minimálbéreket olyan megfelelő, naprakész szinten határozzák meg, amely jobb életszínvonalat tesz lehetővé. A fejlődő országokban pedig fontos, hogy a munkavállalás az informálisból a hivatalos munkaerőpiacra terelődjön.” – mondta Rosalia Vazquez-Alvarez, a jelentés egyik szerzője.

Fotó: NBC

#nemzetkozimunkaugyiszervezet #pandemia #gazdasag #ber #foglalkoztatas #minimalber #egyenjogusag

H I R D E T É S