fejfájás
Forrás: Envato

3 ok, ami miatt munka után terapeutához kell járnod

blank
blank

H I R D E T É S

Ha elégedetlenek vagyunk munkánkkal, munkahelyünkkel, az az egész életünket megmérgezheti. A mentális egészségügyi segítség az egyik módja annak, hogy oldjuk meg ezeket a problémákat.

Álmatlan éjszakák, rengeteg stressz, kapcsolataink megromlása sőt, kiégés is kísérheti azt, ha nem érezzük megbecsültnek magunkat, és nem szeretünk a munkahelyünkön lenni. Aggódsz, hogy mondhatsz a főnöködnek nemet? Nem érzed magad már jól a munkahelyeden, mert véget ért a távmunka? Kiderült, hogy ez a munka mégsem az az “álommunka”, amire vágytál? Nem te vagy az egyetlen, aki ezeken a kérdéseken gondolkodik.

A főnöktől való félelem

Az alkalmazottak leggyakoribb problémái a vezetőkkel kapcsolatban vannak. A munkavállalók félve attól, hogy elveszítik állásukat, vonakodnak hangot adni aggodalmaiknak vagy panaszaiknak – különösen, ha a főnökről van szó – hiszen tiszteletlennek is tűnhetnek.

“Amikor ezen dolgozunk a terápia során, igyekszünk reálisan értékelni a lehetőségeiket. Beszélhetnek erről a főnöküknek, vagy sem? Kérhetnek-e belső segítséget a HR-stől, egy másik menedzsertől vagy munkatársaiktól? Ha úgy tűnik, hogy félelmeik nagyobbak, mint ahogy ezt a helyzet indokolná, akkor érdemes megvizsgálni: mennyire volt problémás a kapcsolatuk korábbi főnökeikkel, tanáraikkal, edzőikkel vagy szüleikkel, mert akkor valószínűleg a mostani problémák még a múltban gyökereznek. Ha viszont valaki valóban úgy érzi, hogy nincs megoldás, akkor más lehetőségek után kell nézni, mint például az álláskeresés.” – mondja Ryan Howes klinikai pszichológus.

Újra az irodában

Sok dolgozónak nehezére esik visszatérnie az irodába. A megnövekedett stressz a több hónapnyi távmunka után hatalmas kihívást jelenthet, csak úgy, mint a felborult napi rutin. A dolgozók ráadásul megkérdőjelezik a saját képességeiket, mivel nehezen tudnak lépést tartani az irodai munka ütemével, miközben rengetegen vesztették el a határt a munka és magánélet között. Szorongásra adhat okot az is, ha valaki úgy érzi, bizonyítania kell, hogy akkor is produktív, mikor távmunkában dolgozik. Katheryn Perez, házasság és családterapeuta kiemelte: ezeknek a pácienseinek a szerepjáték nagyban segített a gondok megoldásához.

Ez mégsem az “álommunka”

Vannak olyan pácienseim, akik nem értik, miért nem élvezik a munkát, és miért szoronganak. Gyakran kiderül, hogy az ok az, hogy csalódnak az álommunkában. Sajnos túl korán kell szakmát választanunk, sokan csak a pályájuk közepén jönnek rá arra, hogy amit annyira vártak igazából nem okoz nekik örömöt. -mondta az egyik szakember, aki hozzátette: gyakori jelenség az, hogy miután megkaptuk álmaink pozícióját rájövünk, hogy a munkahely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Terapeutaként nem az a feladatom, hogy az ügyfelem helyett én hozzak döntéseket, hanem az, hogy segítsek megtalálni:mi érdekli igazán, illetve hogy reálisan lássa lehetőségeit. Változhat-e a munkahely, hogy valamilyen módon kielégítse ezeket az igényeket? El kell-e gondolkodni a felmondáson, hogy máshol építsen fel egy sikeres karriert, felismerve ennek minden kockázatát? Vagy úgy döntenek, hogy lemondanak a karrierről, és máshol próbálják megtalálni azt, ami értelmet ad az életüknek.

Fotó: Envato

Forrás: Huffpost

#munka #munkahely #karrier #stressz #tavmunka #pszichologia

H I R D E T É S