jól fizető állások, legjobban fizető állások, jövő munkái, munkaerőpiaci trendek
jól fizető állások, legjobban fizető állások, jövő munkái, munkaerőpiaci trendek

A jövő munkahelye: Milyen új szakmák és szakterületek ígérnek magas jövedelmet a közeljövőben?

blank
blank

H I R D E T É S

A gyorsan változó világ nem hagyja ki a változásból a munka területét sem. A hihetetlen léptékű technikai fejlődés, a globális események és a társadalmi-gazdasági változások egyben formálják az iparágakat. Mindezek új karrierutakkal is kecsegtetnek. A mai, még iskolapadot koptató fiatalok és a fiatal szakemberek számára kritikus, hogy ezeket a változásokat minél jobban megértsék és az arra megfelelően reagáljanak, valamint a megfelelő készségekkel felruházva azt alkalmazni tudják.

Kétségtelenül farkasszemet nézünk a mesterséges intelligenciával, amely egyre több területen megmutatja, hogy mire képes, de az automatizálás, a távmunka, a fenntarthatóság, a digitális marketing is megköveteli, hogy a soft skillekre nagyobb hangsúlyt fordítsunk.

A hagyományos munkahelyek is folyamatosan fejlődnek, ha csak a technikai fejlődést és a globalizációt vesszük tekintetbe. Az iparágak többségében megjelenik a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a digitalizáció, melynek következtében a munkaerőpiac is mély átalakuláson megy keresztül. Nemcsak a munkaadóknak, hanem a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez, környezethez és ennek megfelelően szükséges fejlődni, fejleszteni önmagukat, gondolkodásukat, készségeiket. Maga a munkastruktúra is változik és a 8-16 óráig tartó munkaidőt leváltja a rugalmasabb. A munkaigény növekedésével a mentális és fizikai egészség megőrzése is kulcsfontosságúvá válik.

Mi várhat ránk a munkaerőpiacon?

A jövőbe nem látunk, de azt már tudjuk, hogy a jövőben milyen új állások és iparágak jelennek meg, hiszen közülük több már ma is létező és várhatóan tartósan maradandó a munkaerőpiacon.

A fenntarthatóság és a környezetvédelmi karrierút egyre fontosabbá kezd válni, ahogy a világ szembenéz az ökológiai problémákkal. A környezetvédelem felé fordulva egyre több területen szükség lesz azokra a szakemberekre, akik utat mutatnak. 

A szoftverfejlesztő például már ma létező és jól fizető karrierút lehet. A kódolás ismerete gyorsan vált keresetté és jól fizetővé a vállalatok, kutató csoportok esetében. Sokan vélik úgy, hogy a jövőben a szoftverfejlesztő munka még keresettebb lesz. A mai gyerekek már ezekkel az ismeretekkel és készségekkel felvértezve kerülnek majd a munkaerőpiacra. Addig, amíg ők elérik a munkába állás korát, kétségtelenül hiány lesz az ezen a téren dolgozókból. Az átképzések jó lehetőséget adnak az egyéni fejlődésre, amely pénzben is megtérülhet.

A kriptovaluta jelenléte egyre inkább a valóságunkká fog válni, ennek megfelelően a blokklánc-technológia is keresett és jól fizető állás lesz a jövőben. A pénzügy jövőjét befolyásoló blokklánc technológia azonban nemcsak a kriptovaluta esetében használják, hanem más iparágakban is hasznos lehet. Az autóiparban már alkalmazzák is és még ki tudja, hogy ebben milyen lehetőségek rejlenek. 

A virtuális valóság már nem csak a jelenünk, hanem a jövőnk. A már ma is alkalmazott AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) piaca egyre csak terjeszkedik és már jelen van a videójáték-fejlesztők, a marketing, a munkaerőpiac és az egész társadalom életében.

Az automatizálás, a digitalizálás világában a biztonság nem a kamerákon és a zárakon múlik. A kiberbiztonsági munkák térnyerése is szükségszerűen fog megnőni, hiszen az interneten keresztül zajló munka és az adatok védelemért kiáltanak. 

Ahol sok ember sokféle adattal dolgozik, ott az adatelemzők munkája olyan fontos, mint egy falat kenyér. A hatalmas mennyiségű információ és adat elemzését, összevetését készítő speciális szakember nemcsak tiszta képet vázolhat fel a vezetőség felé, amelyek segítenek a megfelelő döntések meghozásában, de hatalmas terhet is vesz le róluk.

Ha már említésre került az adatelemzés, akkor annak biztonságáról is gondoskodni kell. Az adatvédelmi munkák éppen ezért a jövőben nagyobb szerepet fognak kapni

Az influenszerek, tartalomgyártók már most ontják magukból a videókat. Azonban mivel egyre nagyobb igény van a közösségi médiában megjelenő tartalmakra, így ez a karrierút is feltörekvőben lesz a jövőben.

Mindenképp említést érdemel a mesterséges intelligencia is, amely ugyancsak több iparágban használható és ez új karrierutakat teremthet az emberiség számára.

Az orvostudomány is folyamatosan fejlődik és a génszakértők szerepe is egyre nagyobb. A genetikával kapcsolatos szakemberek ugyanis teremthetnek a laboratórium falain belül, amely annak a lehetőségével kecsegtet, hogy csökkenteni tudjuk a súlyos egészségügyi állapotokat, vagy annak kockázatát lenullázhassák. Kérdés, hogy hol vannak az etikai határok. Ennek megállapításában a géntörvényhozók – mint újabb karrier – jelennek majd meg.

Ebben a modern és egyre modernebb világban is nagy szükség van a mentális egészségre, annak megtartására és egyre nagyobb igény lesz az ezen a területen dolgozókra. A mentális egészségügyi szakemberek lesznek azok, akik segítenek abban, hogy túléljük a nehéz időszakokat.

Rónai Márta

H I R D E T É S