állsáinterjú, késés, hibák
Fotó: Envato

Végzetes hibák az állásinterjún

blank
blank

H I R D E T É S

A végzetes állásinterjú hibákról már egy előző cikkünkben is beszéltünk, azonban a téma kapcsán bőven lenne még mondanivalónk, éppen ezért ezúttal is összeszedtünk három olyan dolgot, amivel alaposan elbaltázhatunk egy-egy megmérettetést.

Mint ahogyan azt már korábban is említettük, az állásinterjúkra nem érdemes ráfeszülni, azonban igenis készülni kell rá, ugyanis nagyon sok minden múlhat rajta. Lehet, hogy kiváló az önéletrajzunk, az is lehet, hogy a szakmai tapasztalatunk alapján mi lennénk a tökéletes jelöltek, de ha az első igazi éles helyzetben alulteljesítünk, akkor az akár tényleg végzetes is lehet. Alább mutatunk ismét három olyan hibát, amit jobb nem elkövetni, ha állásinterjúra megyünk.

Nem érkezünk időben

Ezt gyakorlatilag nem is kellene túlragozni. Az, hogy elkésünk egy állásinterjúról röviden és tömören rémesen kellemetlen. Persze nem arról van szó, hogy nem történhetnek bakik, késik a busz, nagy a forgalom, kitörik a cipősarok, de alapvetően, ha interjúra készülünk, akkor inkább induljunk el negyed órával előbb mint kellene, akkor majdnem biztos, hogy nem csúszik hiba a gépezetbe. Még ha nem is vagyunk késős típusok, a vállalat akkor is azt fogja leszűrni, hogy megbízhatatlanok vagyunk, ez pedig akár le is nullázhatja az esélyeinket.

Teljes felkészületlenség

Bár, ahogyan azt már korábban is mondtuk, ráfeszülni nem érdemes az interjúra, de a felkészületlenség is végzetes hiba lehet. Nyilván ne induljunk úgy el, hogy nem készültünk fel az adott cégből. Persze nem arról van szó, hogy a cég teljes történelmét magoljuk be, de ha az alapvető tevékenységekkel sem vagyunk tisztában, az nagyon ciki. Ez esetben a cég joggal gondolhatja, hogy nem mi vagyunk a megfelelők a pozícióra, az önéletrajzunk pedig pikk-pakk a fiók mélyén, vagy az iratmegsemmisítőben végzi majd.

Ha nem önmagunkat adjuk

Talán ez az egyik legrosszabb, amit elkövethetünk, hiszen, ha szerepet játszunk egy adott helyzetben, akkor az nagyon hamar fel fog tűnni. Fontos tudni, hogy minden választ nem lehet előre bemagolni, mert bár vannak bevett kérdések, amik szinte minden állásinterjún elhangzanak, de az igazság az, hogy minden állásinterjú más és más, az pedig nagyon fontos, hogy a leendő munkahelyünkön, ahova nagyon szeretnénk bekerülni, már az első pillanattól kezdve önmagunkat adjuk. Az őszinteség mindig sokkal célravezetőbb, ráadásul, ha az interjún teljesen máshogy viselkedünk, ennek ellenére mégis megkapjuk az állást, akkor a későbbiekben elég hamar kiderül, hogy csak szerepet játszottunk.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S