allaskereses, palyakezdo, palyavalasztas, munkaeropiac
Fotó: Envato

Hol kezdd az álláskeresést pályakezdőként?

blank
blank

H I R D E T É S

Az iskolából kilépve hamar szembesülhetünk azzal, hogy az álláskeresés nem is olyan egyszerű folyamat. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet hamar, nagyon jó munkára bukkanni, de a nagy többséggel mégis előfordult már, hogy huzamosabb ideig keresett állást. Szerencsére már rengeteg lehetőség és alternatíva létezik, ami megkönnyíti ezt az egész procedúrát, és jó eséllyel találunk majd olyan munkahelyet, ami minden szempontból megfelel nekünk. 

Álláskeresés az interneten

Manapság rengeteg álláskereső portál létezik, ahol különböző szűrőket alkalmazva szűkíthetjük a kört, így nem tárulnak elénk olyan munkák, amik valójában egyáltalán nem relevánsak nekünk. Ezek az oldalak ingyenesen használhatóak, és legtöbbjükre az önéletrajzunkat is feltölthetjük. Ezáltal nem csak mi keresünk, de minket is megtalálhatnak.

Álláskeresés a közösségi médián

A közösségi média oldalak ereje hatalmas, és rengeteg mindenre használhatjuk őket, többek között álláskeresésre is. Lépjünk be különböző csoportokba, így mindig naprakészek lehetünk az új állásokat illetően. Vannak tematikus csoportok (például kifejezetten grafikusoknak, lakberendezőknek, stb.), így megrövidíthetjük az álláskereséssel töltött időnket. 

Álláskeresés fejvadásszal

Léteznek olyan fejvadászok, HR-es szakemberek, akiknek pont az a munkájuk, hogy a keresletet és a kínálatot találkoztassák egymással. Az ilyen szakemberek segítségét ingyenesen vehetjük igénybe, és sokszor rendelkeznek olyan információkkal, amikre az interneten nem feltétlenül bukkannánk rá. Sok cég bíz meg fejvadászt vagy bízza a munkaerő toborzást belsős embereire, így, ha van lehetőségünk, vegyük fel ezekkel a személyekkel a kapcsolatot.

Álláskeresés offline, állásbörzén

A személyes kapcsolatépítést semmi nem pótolhatja, és erre kiváló lehetőséget nyújtanak az állásbörzék. Egyetemeken is időszakosan megrendezésre kerülnek, de részt vehetünk nagyobb rendezvényeken is, ahol tényleg rengeteg vállalattal fogunk találkozni. Készüljünk mindenképp nyomtatott önéletrajzzal, és járjunk utána, hogy mely cégek lesznek kinn, így céltudatosan tudunk majd keresni, és kérdéseinket feltenni.

Álláskeresés ismeretségen keresztül

Az egyik legjobb és legbiztonságosabb módja az álláskeresésnek, ha valamilyen ismerősön keresztül nyílik lehetőségünk elvállalni egy munkát. Ekkor sok háttér információhoz juthatunk hozzá, és az egész folyamatot személyesebbé, gördülékenyebbé lehetjük. A spontán jelzés ismerősöknek, hogy „tartsa nyitva a szemét, ha tud valamilyen munkáról”, nagyon hasznos lehet.   

Természetesen vannak hátulütői, ha egy rokon vagy barát van benne a képben, de még mindig azt mondhatjuk, hogy kevesebb meglepetés érhet minket, mint egy teljesen idegen környezetben.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S