oneletrajz, karrier, allaskereses, munka
Fotó: Freepik

Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs tapasztalatunk?

blank
blank

H I R D E T É S

Pályakezdőként, nulla munkatapasztalattal nem egyszerű önéletrajzot írni, azonban nem is lehetetlen. 

Amikor kikerülünk az iskolapadból az élet pedig a munka világa felé sodor bennünket, akkor az nagyon ijesztő helyzet lehet, pláne azért, mert a különböző pozíciókra való jelentkezés során nem igazán tudunk korábbi, vagy éppen releváns munkatapasztalatot felmutatni. Persze ez teljesen normális és logikus is, azonban joggal merül fel a kérdés: mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs tapasztalatunk? 

Állítsunk fel egy fontossági sorrendet! 

Az önéletrajz írás során sokan beleesnek abba a hibába, hogy az összes létező iskolájukat felsorolják. Ez egyáltalán nem szükséges, hiszen, ha valaki rendelkezik egyetemi végzettséggel, akkor feltételezhető, hogy kijárta az elemit. A gimnáziumot pedig csak abban az esetben kell feltüntetni, ha valamilyen speciális intézménybe jártunk, és ezt is csak akkor, ha a munka szempontjából releváns lehet. Ha például német nyelvű telefonos operátornak jelentkezünk egy IT céghez, akkor jó ötlet feltüntetni, hogy német nemzetiségi gimnáziumba jártunk. 

A nem releváns tapasztalat is tapasztalat 

A munkatapasztalatok felsorolásnál elsődlegesen azt szokták mondani a szakemberek, hogy a megpályázandó pozíció szempontjából is értékes korábbi munkahelyeket soroljuk fel, egy pályakezdő esetén azonban egy kicsit más a helyzet. Ha nulla munkatapasztalattal rendelkezünk, akkor azzal kell gazdálkodnunk, amink van, éppen ezért ebben az esetben áthágható egy kicsit ez a szabály. Ha példának okán diákként dolgoztunk nyaranta, vagy éppen besegítettünk a családi vállalkozásba, akkor azt bátran fel lehet tüntetni. Miért fontos ez? Mert a HR-es, aki elé oldakerül majd a CV-nk látni fogja, hogy dolgoztunk már életünkben, ez pedig hatalmas előny lehet  a kiválasztási folyamat során. 

A szakmai gyakorlatok is számítanak 

Azt gondolhatnánk, hogy ezt teljesen felesleges beleírni egy önéletrajzba, pedig az igazság az, hogy nagyon fontos. Ennek kapcsán egy személyes példával élnék: annak idején, amikor pályakezdőként jelentkeztem újságírói pozíciókra, nem tudtam korábbi munkákat felmutatni. A blogom volt az egyetlen referencia, de lapnál még nem dolgoztam. Persze sorra jöttek az elutasítások, de nem adtam fel. Egyszer csak úgy döntöttem teljesen átalakítom a CV-m, amibe beleírtam a számos szakmai gyakorlatot, amin részt vettem és köthető az újságíráshoz. A foglalkozás elérte a célját, ugyanis megkaptam az első hivatalos munkámat. Az, hogy ez ténylegesen annak tudható-e be, hogy átírtam az önéletrajzom, nem tudhatom, de az is biztos, hogy előtte folyamatosan csak falakba ütköztem. 

Emeljük ki a lényeget! 

Amikor az önéletrajzunk egy HR-es elé kerül, onnantól kezdve kb. fél percünk van arra, hogy megnyerjük őt magunknak. Éppen ezért célszerű lehet a fontos elemeket a CV-ben kiemelni, hogy azonnal megragadják a figyelmet. Erről egyébként Tóth Nikoletta, a szegedi Continental HR szakembere is beszélt már a Proffession-nek, egész pontosan azt mondta: “Azt szoktam tanácsolni a hallgatóknak, hogy amikor az adott pozícióra jelentkeznek, mindig olvassák el a kiírást, hogy milyen követelmények vannak, milyen típusú embert várnak az adott pozícióra, és emeljék ki azokat a szakmai tapasztalatokat, végzettséget, vagy éppen személyes kompetenciákat egy másfajta betűtípussal, amelyek relevánsak. Ez megragadja a HR-es figyelmét és több időt fog szentelni arra az önéletrajzra.”  

Fontos a kreativitás 

Az önéletrajz írás során mára már nagyon fontossá vált, hogy legyünk kreatívak. Annak idején lehet, hogy elég volt egy Europass vagy akár egy Wordben összedobott pályázat, mára azonban már hatalmas hangsúlyt fektetnek a munkaadók arra, hogy egy CV látványos is legyen. A sablon önéletrajzok ideje egyértelműen lejárt! Az internet adta végtelen lehetőségeknek hála számos egyedi ihletésű önéletrajzot találhatunk, de ha érzünk magunkban elég kraftot, akkor mi magunk is megtervezhetjük azt. Ha mondjuk egy grafikus állásra jelentkezünk, akkor ez akár minimum követelmény is lehet, de ha valami egészen más a megpályázandó pozíció, és mi nem boldogulunk a grafikai programokkal, akkor érdemes lehet segítséget kérni. Ma már több cég is foglalkozik önéletrajz írással, akik azon túl, hogy gyönyörű CV-t készítenek nekünk, hasznos tanácsokkal is elláthatnak bennünket.  

Szerző: G.P.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S