Barátság és munka
Forrás: Envato

Ezt a 4 dolgot fontold meg, mielőtt egy barátodnak kezdesz dolgozni

blank
blank

H I R D E T É S

Nem mindig annyira szórakoztató, ha egy barátod válik a főnököddé.

Hosszas álláskeresés után végre találtál egy szuper lehetőséget. Nem is lehetnél boldogabb, hiszen egy közeli barátod lesz a főnököd. Viszlát számonkérés, viszlát határidők, helló hosszas munkaebédek és szórakoztató munkaórák – gondolnád. A valóság azonban tartogathat meglepetéseket.

Ezt a 4 dolgot érdemes végig gondolnod, mielőtt elkezdenél egy barátodnak dolgozni:

Egyenlő bánásmód

Amikor állásinterjún jársz egy ismerősödnél, nagy valószínűséggel már tisztában van a képességeiddel és azzal, milyen feladat tenne a legjobbat a karrierednek. Bízhatsz benne, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet fejlődj, azt azonban nem várhatod, hogy másként kezeljen, mint a többieket. Lehet, hogy neked is a ranglétra alján kell kezdened olyan feladatokkal, amiket már rég meghaladottnak hittél.

Nehéz témák

A főnök, az főnök, akkor is, ha a barátod. Visszajelzést ad, számonkér, határidőket szab és bizony ő dönt a fizetésedről, előléptetésről is. Egyébként is nagy levegőt kell venni az ilyen beszélgetések előtt, nincs ez másként akkor sem, ha egy szeretted ül az asztal másik oldalán, sőt! Egészen kellemetlen tud lenni, ha olyasvalaki illeti kritikával a munkádat, akivel bensőséges kapcsolatot ápolsz. Épp ezért igyekezzetek tartani a határokat és az ilyen beszélgetéseket professzionális mederben tartani.

Az utolsó szó

Lehet, hogy egy sör mellett jókat vitáztok politikáról, értékekről, ízlésről, és általában te vagy a társaság véleményvezére, az irodában más a helyzet. Vitázni, érvelni lehet és kell is, de a döntést a vezető hozza meg végül, hiszen őt is terheli a felelősség. Ilyenkor nem jó taktika visszaélni a kapcsolatotokkal és gyengíteni a barátod pozícióját a többi kolléga előtt azzal, hogy folyton megkérdőjelezed őt.

Sülve-főve

Sokat lesztek együtt. Nagyon sokat. Egy-egy kemény munkahét utáni pénteken, amikor szívesen mozdulnál ki és beszélnéd ki magadból a feszültséget valakivel, már nem biztos, hogy a főnök-barátodat fogod választani. Arról nem beszélve, hogy – valljuk be – a legtöbben szeretjük kibeszélni a munkatársainkat, főként azért, hogy feldolgozzuk az élményeket. Ez is egészen problémássá válik, ha egy helyen dolgoztok. Ha nem is vele beszéled meg mostantól a munkahelyi gondjaid, azért figyelj rá, hogy ez ne eredményezzen nagy távolságot köztetek.

Forrás: https://www.themuse.com/advice/4-things-to-consider-before-working-for-a-friend

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

H I R D E T É S