építőipari, segédmunkás, jól fizető, állások, külföld
építőipari, segédmunkás, jól fizető, állások, külföld

Ezekben az országokban lehet a legtöbbet keresni építőipari munkásként

blank
blank

H I R D E T É S

A statisztikák szerint egy építőipari munkás átlagosan 32 ezer eurót keres évente Európában, ez nagyjából havi 1 millió forintnak felel meg. De mely országokban kaphatják a legmagasabb fizetést az építkezéseken dolgozók? Ez is kiderül a cikkből.

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...


Az építőiparban dolgozóknál természetesen nagy különbség van a szakképzett és szakképzetlen munkások között. A fő különbség az, hogy a szakképzettek szakiskolában járnak mielőtt a munkakörükben elhelyezkedhetnek, szakképzetlen munkás pedig szinte bármilyen egészséges, munkaképes személy lehet. Természetesen a szakképzetlen munkaerőre is nagy szükség van az építőiparban, segédmunkások nélkül nincs építkezés, egy építési projektet nem lehetne befejezni az ő felbecsülhetetlen értékű munkájuk nélkül. Ők végzik többek között a szerkezeti elemek összehangolását, a törmelék eltakarítását, az állványzat felállítását, a beton és egyéb anyagok elhelyezését, szállítását, vagy a munkaterületek előkészítését. Bár a segédmunkák nem feltétlenül igényelnek különleges készségeket, de ennél a munkakörnél nagy fizikai erőre és energiára van szükség. 

A fizetesek.hu adatai alapján az építőipari segédmunkások fizetése Magyarországon rendkívül alacsony, hivatalosan átlagban mintegy 280 ezer forint, azonban a minimálbérhez közelítő szám valószínűleg nem fedi a valóságot és nem hivatalos formában egészítik ki a vállalkozók a jövedelmüket. A szakképzetteknél már más a helyzet, 2022-re egy jó szakmunkás bére elérhette akár egy beosztott mérnök fizetésének szintjét is. A portál megjegyzi, hogy itt is gyakran fordul elő, hogy a hivatalosan bejelentett fizetést a munkáltató zsebbe fizetett készpénzes juttatással egészíti ki. Megjegyzik azt is, hogy Budapesten általában magasabb fizetéseket lehet elérni. 

Európa más országaiban elérhető fizetésekről a Construction Europe által ismertetett tanulmány számol be, itt az építőipari dolgozók számára legjobb országokat rangsorolják többek között az átlagfizetések és a munkavállalók biztonsága szempontjából.

A tanulmány a Numbeo költségindexének segítségével vette figyelembe az egyes európai országok megélhetési költségeit. Ez az index tartalmazza a közlekedést, az élelmiszer vásárlást és egyéb közüzemi költségeket is, amelyek befolyásolják az adott országban dolgozó építőipari dolgozók életminőségét. A magasabb megélhetési költségekkel rendelkező országok alacsonyabb pontszámot kaptak a tanulmányban.

A Salaryexplorer adatai alapján a tanulmány összehasonlította az építőipari dolgozók átlagos fizetését is, és az egyes országok megélhetési költségindexe alapján kiigazította azokat. A lista nem csak anyagi szempontokat tartalmaz, hanem azt is figyelembe veszi, hogy az építőipar a legveszélyesebb iparágak közé tartozik, ahol sok baleset történik, így a munkavégzés biztonságát is százalékos aránnyal jelölték.

A lista alapján – kevésbé meglepő módon – Svájcban a legjobb építőipari munkát végezni, ahol az átlagfizetés 73 ezer euró, a munkavégzés biztonságát pedig 13%-osra értékelték. Azonban a megélhetési költségek is magasak, mintegy 125, 2 ponttal. Svájcot az Egyesült Királyság követi 53 ezer eurós átlagos fizetéssel és 8%-os biztonsági rátával, a megélhetési költséget 70,64 pontra értékelték. A dobogó harmadik helyén Belgium áll évi 49 ezer euróval és 12%-os biztonsági értékkel és az Egyesült Királyságnál valamivel drágább megélhetési költségekkel, mintegy 75,79 ponttal  Belgiumot szomszédai követik, Luxemburgban 37 650 eurót lehet keresni évente, a biztonsági ráta pedig 11%-os, Hollandiában pedig 38 ezer eurót keresnek évente az építőiparban dolgozók 15%-os biztonsági adattal. A listán Dánia a hatodik, Finnország a hetedig helyen szerepel. A top 10-be még három ország fért be, ezek Norvégia, Málta és Franciaország. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S