óceánjáró hajó, karrier
óceánjáró hajó, karrier

Óceánjárón dolgozni nem egy luxusutazás

blank
blank

H I R D E T É S

Fiatalon nagy csábítást jelenthet, hogy jó fizetésért dolgozzunk egy óceánjáró luxushajón, azonban nem árt tisztában lenni a nem mindennapi körülményekkel. Miközben a szupergazdagok számára ezek az utak a gondtalan semmittevésről szólnak, a hajótársaságok alkalmazottai számára hamar elviselhetetlenné válhat az élet. 

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Legutóbb a Szomorúság háromszöge című filmben láthattuk, hogyan változhat pokollá az élet egy óceánjáró luxushajón, ahol több száz alkalmazott dolgozik azon, hogy felhőtlen kikapcsolódást nyújtson azoknak, akik a napsütötte fedélzeten, valamelyik pezsgőkádban kortyolgatják a pezsgőjüket. 

A Insider-nek olyan oceánjáró luxushajón dolgozó alkalmazottak nyilatkoztak, akik elárulták azt is, hogy mi történik, ha az óceán közepén mondasz fel a munkahelyeden?

Az Insider cikke szerint azok a hajókon dolgozók, akik a szerződésük lejárta előtt felmondanak, maguknak kell fizetniük a hazaszállításukat – a költségeket az alkalmazott béréből vonják le – , és valószínűleg soha többet nem dolgozhatnak óceánjárón.

Mivel egyes tengerjáró hajókon dolgozók havi fizetése mindössze 600 dollár, sokan nem tudják is tudnák kifizetni a hazautazási költségeiket és ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi számukra, hogy felmondjanak.

Emiatt elképesztően kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A fizetése dupláját vette fel kölcsönként, hogy hazajusson

Az Insidernek egy nagy hajótársaságnál dolgozó, márciusban felmondott pultos elmondta, hogy közel 1400 dollár kölcsönt kellett felvennie, hogy fizetni tudja a hazautazását, ez az összeg egyébként a fizetésének a kétszerese. Felmondását az előzte meg, hogy egy petíciót írt, amelyben kritizálta a hajótársaság előléptetési rendszerét, emiatt pedig fegyelmit kapott. Elkezdett szorongani, alvászavarokkal küzdött, végül úgy döntött, hogy a felmondás lenne a legjobb megoldás. A pultos elmondta, hogy amikor tájékoztatta a vezetőséget, hogy nem engedheti meg magának a meredek repülőjegyet, a személyzeti tisztje azt javasolta, hogy folytassa a munkát a következő hónapban.

Egy hajótársaságokkal kapcsolatos HR ügyekre specializálódott ügyvéd az Insider-nek elmondta, hogy a hajózási társaságok csak akkor fizetik a munkavállalók hazautazását, ha kirúgják őket, de ha felmondanak, akkor az alkalmazottnak kell állnia a költségeket. A hazautazás költségei különösen megterhelőek lehetnek az új alkalmazottak számára, akiknek saját maguknak kell megvásárolniuk az egyenruhájukat, és fizetniük kell azért is, hogy eljussanak abba a kikötőbe, ahonnan az óceánjáró elindul.

Bezárva egy ablaktalan kabinba, éhesen

A Royal Caribbean egyik volt alkalmazottja, aki 2022-ben mondott fel, az Insidernek elmondta, hogy elviselhetetlen munkakörülmények között dolgozott, ezért három hónappal a munkakezdés után nem bírta tovább. Elmondása szerint a COVID járvány miatt 10 napig egy ablaktalan kabinban volt elszigetelve, nem volt természetes fény és nem hagyhatta el a szobát, miközben alig kaptak ételt. Az ifjúsági szórakoztató részlegen dolgozó volt alkalmazott elsírta magát, amikor a családjával és a barátaival beszélt, ekkor javasolták a szerettei, hogy azonnal menjetek el onnan. Amikor két héttel később kérte, hogy elhagyhassa a hajót, elmondása szerint a társaság közölte vele, hogy ha kilép, mielőtt kitöltené a szerződését, nem dolgozhatna újra a hajótársaságnál. 

Több száz kilométerre a szárazföldtől

A legtöbb esetben persze a tengerjáró hajón történő felmondás hasonlóan néz ki, mint más munkahelyeken, kivéve azt a cseppet sem elhanyagolható tényt, hogy több száz, vagy több ezer kilométerre vagy az otthonodtól, vagy bármilyen szárazföldtől. Beszélsz a menedzsereddel, kitöltesz néhány űrlapot, és átmész a „kiléptető interjún” a HR-esekkel. A nehézség „mindössze” abban rejlik, hogy elhagyd a hajót, és visszatérj a lakóhelyed szerinti országba.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S